Marci - R.I.P.

Marci – R.I.P.

Marci szomorú története:

Mindig nagy szeretettel fogadunk senior kutyusokat, reménykedve, hogy számukra is felhőtlen jövőt tudunk biztosítani. Amikor értesítést kaptunk Marciról már sejtettük, hogy nagy a baj, jelezték, hogy nem terheli rendesen a hátsó lábait és nem tartja a vizeletét.

A tények:
Marcit 2014-ben súlyos tünetekkel vizsgálták, de akkor a gazdi anyagi helyzete nem engedte meg, hogy a javasolt gerincműtét megtörténjen, a hólyagját próbálták kezelni. Marci kedélye nem volt rossz (látszatra), “csak” a végtermékek nem működtek jól, így ebben az állapotban maradt két évig. Költözés miatt Marci nem tarthat a gazdival, így szerette volna, ha mi egy megfelelő, kertes házas gazdit keresüni számára.

Vizsgálatok:
Marci megérkezett 04.15-én. Mi már előre készültünk és a Szent István Egyetem egyik ortopéd specialistájához kértünk időpontot. Első ránézésre Marci állapota nem volt olyan rossz, terhelte a lábát, de helyzetérzékelése zavart volt és valóban csepegett a vizelete. A vizsgálat során megállapították, hogy a mélyérzékelése ép, az izmai nincsenek elsorvadva. Ellenben az egyik hátsó lábán patella ficam van és sajnos a gerinc közepe táján erős fájdalmat érez. (Állandó tompa fájdalmat, de bizonyos helyzetekben, mozdulatoknál erőset.) Ami nagyobb baj, hogy sem a vizeletét, sem a székletét egyáltalán nem tudta tartani. A hólyagban pangó vizelet gyulladást okozott és a pangó bélsár miatt a vastagbél is kitágult. Gerinc és hasüregi röntgen készült. Kizárták a daganatot, valószínűleg bambuszgerince volt, ami sajnos nem műthető.

Ezek után kértünk időpontot ultrahangra Timi doki nénihez. Sajnos beigazolódott, hogy odabent a helyzet közel sem fényes. Lépdaganata volt, a veséinek a szerkezetében is jelentős eltérés mutatkozott, amit valószínűleg a hólyagban pangó vizelet által kiváltott gyulladás felfelé terjedése okozott az évek folyamán. A vizeletvizsgálat eredménye komoly problémákat vetett fel. A vastagbél tágulata az ultrahangon is megerősítést nyert.

Sajnos mind a két orvos szakvéleménye alapján ez az állapot, mind a kiválasztó szervek, mind a gerince tekintetében nem javíthatóak. Sajnos ilyen állapotban tartani őt nem felelősségteljes, nem gondoljuk, hogy egy hegylakóhoz méltó, hogy állandó fájdalomban és kiszolgáltatottságban éljen. És ez az állapot sajnos romlani tud…

Marci igazán kedves és szép kutyus, egyből belopta mindenki szívébe magát, így pláne nehezen hoztuk meg a döntést… hiába osztottunk, szoroztunk, az ő érdekében mindig ide jutottunk… el kell őt engednünk méltósággal, hogy fájdalmai megszűnjenek örökre…

Marci legyél nagyon boldog a szívárványhídon túl, rohangálj felszabadultan a többi hegylakóval.