Tic

Tic

Bemutatjuk nektek legújabb törpe mentvényeinket, a TIC-TAC párost.

2017.07.13. A kis manók szaporítótól kerültek hozzánk, 9 hetesek, mindketten kis kanocskák. Sajnos látássérültek, Volthoz és Kalózhoz hasonlóan, de szerintünk az ő hallásuk sem tökéletes. Egyelőre korai megmondani, megfigyelés alatt vannak. Mindketten véres hasmenéssel küzdenek, így ma megyünk is az állatorvoshoz. Egyébiránt jó állapotban vannak, tiszták, szocializáltak és elevenek (hisztisek is). Hírekkel érkezünk majd róluk bővebben, egyelőre drukkoljatok nekik, hogy ne legyen komoly a pocak-probléma.

2017.07.14. Szerencsére a parvó és a giardia teszt is negatív lett, így kapnak bélflóra regenerálót és Endia pasztát. Mellé persze jó minőségű tápocskát áztatva.

2017.07.17.A szemészeti vizsgálat eredményei:

Tic (kajlafül) : Mikroszemei vannak, tehát a kutyus méretéhez képest kisebbek a szemgolyói. A szemtengelye kifele és lefelé néz. A bal szemén emiatt korlátozottan lát, de ez a látás fent fog maradni. A jobb szem a problémásabb, sajnos ezen  vele szültetett rendellenesség is látható és a látását idővel teljesen el fogja veszíteni. Nem műthető. A könnytermelése kicsit alacsonyabb. Kontroll 6 hónap múlva javasolt.

Tac (állófül) : Neki is mikroszemei vannak és a szemtengelye is kifele, lefelé néz. Sajnos neki több vele született fejlődési rendellenessége is van a szemein – cataracta, vagyis a szemlencse és tokjának elhomályosulása áll fent. Amit nem lehet szépíteni, hogy mindkét szemgolyója az idő előre haladtával be fog gyulladni (ami fájdalommal jár) majd el fognak sorvadni és el kell őket sebészeti úton távolítani. Kontrollja 3 hónap múlva javasolt, hogy a károsodás ütemét össze lehessen hasonlítani és meg lehessen mondani, hogy körülbelül ez a romlási folyamat mikor ér véget – vagyis mikor kell majd műteni.

Mindketten életvidámak, így ez a szemprobléma nem zavarja őket – hiszen így születtek. Fájdalmuk nincs, élik a kölyökkutyák rosszcsont mindennapjait. Persze számukra több tanulnivaló lesz az életben, hiszen nem látnak, de a kutyák csodálatos módon a többi érzékszervüket is kíválóan használják. A hallásuk jónak tűnik, inkább csak szelektív.

Mivel egy látássérült kutyának nagy segítség ha van mellette egy látó, így mindenképpen olyan otthonba szeretnénk majd őket kiadni külön-külön, ahol egy másik, nem domináns, kölyköket elfogadó és szerető(!) kutyus van, aki a támaszuk lehet. Biztonságos környezetet kell számukra biztosítani, tehát kertes házban kevés lépcső, körbekerített medence, stb. legyen. Természetesen ugyanúgy lehet velük sétálni, kirándulni, utazni, csak jobban kell figyelni, inkább hosszú pórázon legyenek. Elengedni őket csak zárt területen lehet vagy ott ahol nem lapulnak számukra veszélyek.

NEM EGYÜTT KERESNEK GAZDIT! Hiszen Tac számára ez nehezebb folyamat lesz. A gazdinak el kell fogadnia, hogy megvakul majd és még meg is kell műteni – tehát esztétikailag is meg kell szokni a látványt. Persze ez nem most lesz és szerintünk ez nem a világ vége, de nagyon-nagyon át kell gondolnia annak aki ezt egy életre szólóan vállalja!

A szemészeti kontrollokat és kezeléseket pedig mindenképpen Dr. Kisgergely Juditnál kell majd elvégeztetni, erre Budapesten van lehetőség.

 

Tic 2017.09.30-án gazdihoz költözött.