Kutyát találtam – Mit tegyek?

EGYESÜLETÜNK CSAK TALÁLT WESTIE FAJTÁJÚ KUTYÁK ESETÉBEN TUD SEGÍTENI! EGYÉB KUTYA ESETÉBEN VEDD FEL A KAPCSOLATOT A HELYI ÁLLATVÉDŐKKEL, MENHELLYEL, BUDAPESTEN PEDIG AZ ILLATOS ÚTI EBRENDÉSZETI TELEPPEL.

Első és legfontosabb teendőnk, hogy a kutyát megpróbáljuk azonosítani.

Amennyiben a kutyus nyakában van nyakörv és biléta, nyert ügyünk van, hiszen azonnal értesíteni tudjuk a gazdit az állat megtalálásáról. Azonban ez ritkán szokott előfordulni.

Keressük fel a legközelebbi állatorvosi rendelőt, ahol meg tudják nézni, hogy van-e a kutyában mikrochip. Az állatorvos talált kutya esetében egy alapos vizsgálatot is végez, hogy ellenőrizze nincsen-e a kutyának sérülése. A mikrochip sajnos önmagában nem garancia, hiszen sok esetben a gazda adatai nincsenek feltöltve az állatorvosok által használható adatbázisba (PETVETDATA – Tipp: ezen az oldalon magunk is ellenőrizhetjük, hogy kutyánk azonosító transzpondere regisztrálva van-e.) Ha a mikrochip regisztrálva van, akkor az állatorvos azonnal tudja értesíteni a kutya tulajdonosát az állat megtalálásáról.

Idősebb fajtatiszta kutyák esetében előfordul, hogy a kutya hasán vagy fülében 4 számjegyű tetoválás van. Ha jól olvasható a tetoválási szám, akkor értesítsük a helyi állatvédő szervezetet. Ők fel tudják venni a kapcsolatot a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületével, akik az adatbázisukban azonosítani tudják a tenyésztő adatait. A tenyésztő pedig szerencsés esetben meg tudja adni a jelenlegi gazda elérhetőségét.

Ha nem járunk szerencsével, akkor minél gyorsabban  készítsünk pár jó minőségű fényképet az állatról. Lényeges, hogy látszódjanak az állat egyedi azonosító jegyei, jellegzetes vonásai. Legyen képünk külön a kutya fejéről, illetve készítsünk egészalakos képet is, amelyen jól látszanak az állat méretei, testalkata. Elsőként töltsük fel a FACEBOOK-ra, hiszen ezen a portálon terjednek a hírek jelenleg a leggyorsabban.

A hirdetésben az alábbiak szerepeljenek:

  • a kutya fajtája
  • kora (becsült, fiatal, idős)
  • neme
  • van-e benne microchip? Ha van, a számát NE tüntessük fel!
  • kinézete minél részletesebben, feltüntetve az egyedi ismertetőjegyeket
  • részletes jellemzés az állat jelleméről (pl. idegenekkel kicsit bizalmatlan, ugatós, szeret labdázni, stb.)
  • a megtalálásának pontos helye, ideje (dátum, nem ma)
  • a megtaláló elérhetősége és a kutyus tartózkodási helye

Plakátot is készítsünk a fent említett adatokkal, amiket kiragaszthatunk a megtalálás környékén; célszerű a forgalmasabb helyekre koncentrálni (pl. posta, bolt, buszmegálló), és mindenképpen helyezzük ki a helyi állatorvosi rendelőkben illetve állateledel boltban is. Emellett az elkészült plakátot eljuttathatjuk a különféle állatvédő szervezeteknek, hiszen ők azok, akik a legtöbbet tudnak az elveszett-talált állatokról.

Amennyiben van lehetőségünk magunknál tartani a kutyát tegyük meg, hiszen a legtöbb gyepmesteri telep és állatmenhely telt házzal működik. Ha nincs rá mód, akkor keressük fel a helyi állatvdéő szervezetet vagy a legközelebbi menhelyet és kérjük a segítségüket.

Mindemellett érdemes összegyűjteni a környező menhelyek, gyepmesteri telepek elérhetőségeit, hogy minél hamarabb értesíteni tudjuk őket a talált kutyusról, hiszen a gazdik lehet, hogy itt kezdik a keresést. Fontos, hogy mindenhol hagyjuk meg az elérhetőségünket.

Amennyiben chip nélküli kutyát találunk és a gazd jelentkezik és megfelelően azonosítja magát, ragaszkodjunk hozzá, hogy chipeltesse be. Célszerű egy állatorvosnál visszaadni a kutyát, így az oltás és a chip pótolható azonnal.

Hivatalosan a talált kutyus 14 napig kizárólag az eredeti gazdájának adható ki. A gazda az oltási könyv bemutatásával illetve a kutya azonosításával veheti vissza az állatot. De ez csak hivatalos ebrendészeti telepekre vonatkozik. Magánszemély és egyéb szervezet esetében ez az dőszak 3 hónap.

Amennyiben a gazda nem jelentkezik, a kutyus örökbe adható – de tanácsos inkább állatvédő szervezetnek átadni akik tapasztaltan megfelelő gazdát találnak számára.

TERMÉSZETESEN SZÍVESEN SEGÍTÜNK A PLAKÁT FACEBOOK OLDALUNKON VALÓ KÖZLÉSÉBEN, ILLETVE HA MÓDUNKBAN ÁLL, A TALÁLT WESTIE ELHELYEZÉSÉBEN.

IDE VÁRJUK AZ INFORMÁCIÓKAT TALÁLT WESTIE ESETÉN: info@wrh.hu