A nyár veszélyei

A kánikula beköszöntével van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni a kedvencünkkel kapcsolatban. Ezeket a nyáron előforduló fontos dolgokat szeretnénk most röviden összefoglalni.

Társállataink szőrzetének ápolása ugyanolyan fontos, akárcsak az egészségük védelme. A meleg idő elsősorban a hosszú szőrű kutyákra jelent kifejezett veszélyt. Egy szakember által végzet szőrnyírás nem csak esztétikai szempontból fontos ilyenkor, hanem a hőguta kialakulásának veszélyét is csökkenti. A tűző napsütésben a kutyák szervezete felhevül, túlmelegszik. A felesleges hőt lihegéssel próbálják leadni, de egyes esetekben ez nem elégséges és könnyen kialakul a baj. A hőguta kialakulása ellen a gazdik sokat tehetnek. A bunda rövidre vágásával, gyakori itatással, az inkább kora hajnalra és késő estére időzített sétával csökkenthető a veszély. A kerti kutyák esetében fontos gondoskodnunk árnyékos pihenőhelyek kialakításáról és elegendő mennyiségű friss vízről. A következő tünetekre kell odafigyelnünk: az állat erőteljesen liheg, zihál, nyugtalan, esetleg nem képes felállni, testhőmérséklete megemelkedett. Természetesen nem minden erősebb lihegés minősül hőgutának, de egyértelműen a felhevülés jele, ezért érdemes ilyenkor megfigyelnünk a kedvencünket. Abban az esetben, ha a kutyánkon a hőguta tüneteit észlejük betekerhetjük egy hideg vizes törölközőbe, ami azonnali hűtést biztosít, azonban rövid időn belül mindenképpen keressük fel az állatorvost.

A másik jellegzetes nagy problémakör ebben az időszakban a toklász. A séták alkalmával a fűből alattomosan a szőrzetbe kerülő toklászok igen nagy gondot jelenthetnek. Éles, tűszerű elülső részükkel képesek a bőrbe furakodni és a bőr alatt haladva komoly szövetroncsolást, szövetkárosodást okozhatnak. Leggyakoribb bejutási pontjuk a lábujjak közötti terület. Ebben az esetben a gazdi a lábujjak között egy kipirosodott, esetleg savósan váladékozó duzzanatot fedez fel, amelyet az állat a fájdalom miatt folyamatosan nyalogat. Toklász-gyanú esetén az egyetlen megoldás a duzzanat megnyitása és a terület alapos átvizsgálása az ún. idegentest-fogóval, amivel felkereshető és eltávolítható a probléma forrása. Amennyiben nem találunk semmit az adott területen, gyulladáscsökkentő krémmel történő alapos bekenés után egy ún. párakötést helyezünk fel az állat lábára, majd 1-2 nap után ismételten megvizsgáljuk az adott területet. A toklászok nemcsak a bőr alá, hanem a testnyílásokba is befurakodhatnak. Leggyakrabban a hallójáratba jutnak be, ahol a fülgyulladások kialakításán kívül a dobhártya épségét is veszélyeztethetik. Erre akkor van gyanú, ha az állat a séta után kényszeresen rázza a fejét, vakarja a fülét. A toklászt a fülből minél hamarabb célszerű eltávolítani, hogy csökkentsük a hallójárat és a dobhártya sérülésének esélyét. Nem túl gyakori, azonban érdemes tudni, hogy a fűben történő szimatolással a toklász az orrjáratba is bejuthat. Ilyenkor hirtelen fellépő, szinte csillapíthatatlan prüszkölés, tüsszentés, orrdörzsölés látható.

A meleg idő a külső élősködők elszaporodásának is kedvező feltételeket nyújt. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a bolha- és kullancsellenes védekezés fontosságát. Széles paletta áll a gazdik és állataik rendelkezésére, amely kielégíti az egyedi igényeket, ugyanakkor megfelelő védelmet nyújt. Sajnos a kullancsok terjedésével egyre gyakoribb a piacon régebben jelen levő szerek elleni rezisztencia, így ajánlatos a séták után a szőrzetet átnézni, esetleg átfésülni. Itt kell felhívnunk a figyelmet a legyekre, illetve a légylárva fertőzöttségre. Sérülések alkalmával a sebből távozó vér, valamint a roncsolt szövetek szaga mágnesként vonzza a legyeket, és előszeretettel rakják a petéiket ezekbe a felszíni sebekbe, hiszen utódaiknak ez remek táplálékul szolgál. A kikelő lárvák kezdetben ezeket az elhalt szöveteket, de a későbbiekben az egészséges szövetek is elfogyasztják, jelentős fájdalmat okozva ezzel az állatnak. Nem csak a sebekbe, hanem a vastagabb szőrmennyiség alatti, esetleg a lábujjak közötti befülledt bőrbe is szívesen helyezik a petéiket. Ennek megakadályozására igen fontos a kialakult sebek ellátása, fertőtlenítése, védelme, valamint a szőrzet nyírása.

Ezt a pár, fontosabb problémát áttekintve láthatjuk, hogy bár számunkra a nyár a pihenés és a feltöltődés időszaka, nem szabad megfeledkeznünk a benne rejlő, kedvenceinket fenyegető veszélyekről sem.

Dr. Laczkó Tímea