Miért ne vegyük el a kutyától az élelmet amit már nekiadtunk?!

Tudtad-e hogy miért nem szabad visszavenni a kutya ételét miután neki adtad és elkezdte enni?

Sajnos elterjedt tévhit, hogy vezetőként bármikor visszavehetem a kutyámnak szánt ételt, mivel ezzel erősítem a vezetői pozíciómat. Ez azonban téves elképzelés. Azon kívül, hogy rendkívül baleset veszélyes,de nemcsak, hogy a pozíciómat nem erősítem kutyám szemében, de ezáltal kialakíthatok benne különféle viselkedési problémákat, mint pl. az élelemféltés és a habzsolás.

Ha a gazdi (vagy más ember) visszaveszi a már letett eledelt, azzal csak azt erősítjük kutyánkban, hogy az aggodalma, félelme valós, hisz elvettük tőle az eledelét. Az étel pedig, mint minden más élőlénynél, elengedhetetlen feltétele a túlélésnek.

Ez egyébként a természet íratlan szabályainak is ellentmond, hiszen a farkasoknál a vezér, ha egyszer otthagyta az ételt, már nem megy vissza „nasizni vagy csipegetni”.

Ha esetleg valamit kifelejtettünk kutyánk ételéből (gyógyszer, vitamin stb.) várjuk meg, ameddig befejezi az evést és egy erős szagú jutalomfalatba (kolbász, májkrém, sajt) belerejtve adjuk oda neki. Amennyiben már valakinél kialakult a negatív viselkedési forma (pl.: morog ránk az etetésnél vagy habzsol) az Akela Kutyaiskola oktatói egy rehabilitáció során segítenek megoldást találni a problémára.

Természetesen nem összekeverendő az étel visszavétele azzal, ha egyáltalán nem is nyúl a kutya táljához! Azonban ha elkezd enni, akkor már nem vesszük el előle az ételt.

Forrás: Akela Kutyaiskola