Túlsúlyos kutya nem boldog kutya

Tudtad, hogy az elhízás milyen komoly problémákat okozhat a kutyáknál is?

Napjainkban az emberi társadalom egyik legsúlyosabb egészségügyi problémája lett az elhízás. A kutyáknál is egyre nagyobb gondot okoz, hogy kedvenceink közel 40%-a túlsúlyos. Az elhízás a kutyák körében is igen gyakori, pedig akár az enyhe túlsúly is egészségkárosodáshoz és az élettartam megrövidüléséhez vezethet.

A normálisnál 15%-kal súlyosabb kutyák túlsúlyosak, a 30%-kal nehezebb kutyák pedig elhízottak. Európában az utóbbi évek statisztikái alapján a kutyák több mint 40%-a túlsúlyos vagy elhízott. Sajnos a tulajdonosok ezt gyakran észre sem veszik, vagy ha mégis, akkor sem tartják betegségnek, legfeljebb esztétikai hibának. A helyzetet nehezíti, hogy gyakran a kövér kutya gazdája is túlsúlyos, hiszen hasonló az életmódjuk és táplálkozási szokásaik. A gazda úgy eteti kutyáját, ahogyan ő maga is táplálkozik: sokat, sokszor ad egészségtelen és hizlaló táplálékot, ehhez társul a mozgásszegény életmód is. A túlsúly számos betegség okozója lehet, végső soron pedig a várható élettartamot is csökkentheti.

Az elhízás okai

A kutyák és macskák elhízásának legfőbb oka a túltáplálás. Az energia bevitel és az energia felhasználás nincs egyensúlyban, a szükségesnél többet vesz fel az állat, így energiafelesleg alakul ki, melyet a szervezet elraktároz zsír formájában. Az energia raktározás hasznos és szükséges folyamat olyan esetekben, amikor ezekre a tartalékokra szüksége lehet az állatnak, pld. téli álmot alvó medvéknél, a kedvencként tartott kutya azonban a folyamatosan képződött tartalékot valószínűleg soha nem fogja felhasználni, így a túlsúly állandósul. A túlsúly terheli a keringést, fokozott nyomást gyakorol az ízületi felületekre, károsítva azokat, továbbá cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz és sok más betegséghez vezethet, melyek végső soron rontják a várható élettartamot is. Egyes betegségek (pl. mozgásszervi kórformák, melyek a kutya mozgásigényének csökkenésével járnak) vagy bizonyos gyógyszerek adagolása (pl. progeszteron) is vezetnek elhízáshoz. A fajtajelleget (genetikai hajlam: egyes kutyafajták hajlamosak az elhízásra pl. beagle, golden retriever, labrador retriever, mopsz, tacskó), az ivartalanítást és az életkort inkább a hajlamosító tényezőként tarthatjuk számon, mivel ezek önmagukban nem vezetnek elhízáshoz, csak növelik annak a valószínűségét. Az elhízott kutya kevesebbet, nehézkesen, lassan mozog, nehezen viseli a meleget, sokat liheg, kevés mozgástól is elfárad és sokat alszik.

Probléma felismerése

Az elhízás kezelésének első és legfontosabb lépése a túlsúly tényének fel- és elismerése. Meg kell állapítani a túlsúly mértéket, a kondíciót, a kiváltó okokat. Egy állat kondíciójának elbírálásához, először meg kell határozni az ideális testsúlyát, majd pontozással a kondíció és a súlyfelesleg nagyságának megállapítása következik. Annak megítélése, hogy optimális súlyú, vagy a “csupán” túlsúlyos, illetve elhízott-e a kutya leginkább a bordák tapintásával lehet. Ha a bordák jól érezhetőek és csak kevés zsiradék fedi őket, akkor megfelelő a kutya tápláltsága, ha alig tapinthatóak ki a vastag zsírréteg alatt, akkor elhízott. Az ideális kondíció illetve a túlsúly megállapítására számos táblázat áll rendelkezésre.

Az elhízás kezelése

A fokozatosan növelt testmozgás és a megfelelően összeállított diéta a terápia alapja. Mielőtt elkezdjük a fogyókúrát, vizsgáltassuk meg a kutyát állatorvossal és konzultáljuk meg az optimális fizikai terhelés mértékét. A vizsgálat során zárjuk ki az esetleges háttérbetegségeket, amik akár hormonálisan közvetlenül, vagy ortopédiai elváltozások miatt csökkent mozgás igény kapcsán közvetve vezetnek elhízáshoz. Az etetés során a leghelyesebb olyan gyári eledelt választani, amely az összetételénél fogva elősegíti, hogy a kutya éhezés nélkül is fogyjon. Ezek nem csak egyszerűen csökkentett energiatartalmúak, de teljes értékűek, vagyis az egészség fenntartásához és visszanyeréséhez szükséges összes tápanyagot tartalmazzák, emellett olyan összetevőkben is gazdagok, amelyek elősegítik a zsírbontást és a fehérjék (az izomzat) építését, mint pl. az L-karnitin. A diétás tápok egyik része az enyhe túlsúly csökkentésére, illetve az elhízott, de már lefogyott állatok súlyának fenntartására alkalmas, a másik csoportba az elhízott állatok hatékony diétájára alkalmazandó tápok sorolhatók, amelyek még a reménytelennek ítélt esetekben is segíti az ideálisnak tartott heti 1% súlycsökkenés elérését.

Szokások megváltoztatása

Gyakran az elhízás hátterében az etetéssel összefüggő rossz szokások állnak, melyek elhagyásával, akár minden további erőfeszítés nélkül elérhető a testsúlycsökkenés. Ilyen szokások például az asztal melletti kunyerálás, a folyamatosan elől lévő eleség, nagy mennyiségű jutalomfalat etetése stb. A kialakult rossz szokásokat nehéz megváltoztatni, de van néhány hasznos tanács, mely segítségre lehet ebben: zárjuk ki kedvencünket a főzés, étkezés idejére a konyhából, étkezőből. Ha hozzászoktattuk kedvencünket a gyakori jutalomfalatokhoz, a falatkákat törjük kis darabokra, így csökkenthetjük a felesleges energia bevitelt. Jutalomfalatok helyett válasszuk más módját a nevelésnek és a szeretet kifejezésének. Ne hagyjuk állandóan az eledelt kedvencünk előtt, az etetéseknek alakítsunk ki egy rendszert, amihez mindig tartsuk magunkat.

Testmozgás

A kíméletes, fokozatos, gyakori testmozgás több okból is segíti a fogyást: a mozgással nő az energia felhasználás és az izomszövet mennyisége a fogyókúra alatt is megmarad, ellenben, ha a fogyókúra alatt nem mozog eleget kedvencünk, akkor a fogyás 15-20 %-a törvényszerűen az izomszövetből történik. A többet mozgó állat pszichés kontrollja a táplálékfelvétellel kapcsolatban nő, tehát, bár ellentmondónak tűnik, de a mozgékonyabb állat összességében kevesebbet eszik, mint a mozgásszegény életmódot folytató házi kedvenc, akinél a táplálékfelvétel belső szabályozása teljesen felborult. Kutyánál jó testmozgás lehet a rendszeres séta, labdázás, frizbizés, akár futás.
Fontos, hogy a túlsúlyos és az elhízott kutyák fokozottan ki vannak téve különböző megbetegedéseknek, ezért akkor is ajánlott őket évente legalább kétszer megvizsgáltatni az állatorvossal, ha otthon nem észlel semmilyen rendellenességet. A rendszeres, legalább kéthavonta történő mérlegelés is elengedhetetlen.

Dr. Csendes Péter
állatorvos

Dr. Volszki Mónika
állatorvos

Belvet Állatorvosi Rendelő

Forrás: Akela Kutyaiskola / FB oldal

11014679_901340256555064_957231951723192030_n