Kutyás etikett

PÓRÁZON VALÓ ÖSSZEENGEDÉS

Tudtad, hogy idegen kutyákat miért nem engedünk össze soha pórázon? Sokszor halljuk, olvassuk, hogy pórázon soha ne engedjünk össze idegen kutyákat, de az okát nagyon kevesen ismerik. Gyakran még az amúgy kedves, barátságos kutyák viselkedése is megváltozik, amikor pórázon vannak. Összegyűjtöttük, hogy miért is viselkednek kutyáink másképp pórázon, mint póráz nélkül és hogy hogyan tudjuk kezelni a problémát!

 • A póráz végén ott van a biztonságot jelentő gazdi és ezzel minden kutya tisztában van. Gyakran az amúgy visszahúzódóbb, nyugodt jellemű kutyák is merészebben viselkednek pórázon, mert tudják: bármi történik is, a gazdi majd megvédi őket.
 • A póráz elveszi a menekülés lehetőségét és sok kutya ezt a helyzetet sarokba szorított szituációnak éli meg. Bizonytalanabb kutyák gyakran mintegy megelőzésként agresszívan kezdenek viselkedni, így védekezve egy esetleges probléma ellen.
 • Sok kutyát már kölyökkorban negatív hatás ér pórázon a figyelmetlen gazdik miatt és ezt a traumát később sem dolgozzák fel teljesen, ezért ebben a helyzetben megváltozik a viselkedésük. Gyakran látni olyan gazdikat, akik félőrült módon próbálják a pórázba becsavarodott kutyáikat kiszabadítani, ami sok esetben örökre megmaradó traumát jelent.
 • Sosem tudhatjuk előre, hogy a másik kutya miért van pórázon. Lehet, hogy éppen egy betegségből lábadozik, vagy egyéb egészségügyi problémája van, ami miatt gyengének, elesettnek érzi magát, és hogy már előre biztosítsa helyzetét, ezért viselkedik agresszívan.
 • Rehabilitáció alatt álló kutyák esetében nagyban visszavetheti a fejlődést egy arcukba belerobbanó idegen kutya és ez kiválthat nem kívánt viselkedést.

A pórázon való megváltozott viselkedésnek általában a nem megfelelő kutya-gazda kapcsolat az alapvető oka. Ha a kutya nem fogadja el a mellette lévő gazdát vezetőnek, átveszi az irányítást tőle és a domináns kutya általában agresszívan viselkedik, míg a bizonytalanabb kutya túlzott félelemmel reagál. Ahhoz, hogy kezelni tudjuk a problémát, első lépésben rendbe kell tenni a vezető-együttműködő szerepeket, ezzel párhuzamosan pedig viselkedjünk jó vezetőként a problémás helyzetben is!

Mi a teendő, ha kutyánk agresszívan viselkedik?

 • Soha ne hagyjuk rá ezt a viselkedést!
 • Határozottan, mély hangon tiltsuk.
 • Forduljunk ki a szituációból és induljunk el az ellentétes irányba, ezzel is saját döntésünket hangsúlyozva, hogy nem harcolunk, hanem kifordulunk a szituációkból.
 • Próbáljuk meg elterelni a figyelmét. Amikor már elfordultunk a másik kutyától, akkor vonjuk magunkra a figyelmét, végezzünk engedelmes feladatokat és amikor kutyánk nyugodtan viselkedik, jutalmazzuk meg.
 • Mindig kérjük meg a másik kutya gazdáját, hogy soha ne ők meneküljenek el, hiszen ha kutyánk azt látja, hogy a másik kutya elvonul, akkor győzelemnek éli meg a viselkedését.

Mi a teendő, ha kutyánk félelmet mutat?

 • Soha ne erősítsük benne ezt a viselkedést! A simogatással, nyugtatással csak megerősítjük, hogy jó, amit csinál.
 • Próbáljunk közömbösek maradni, mutassunk példát, hogy ha a vezető nem fél, neki sincsen oka rá.
 • Próbáljuk elterelni a figyelmét. Vegyünk elő játékot, jutalmat és a félelmet cseréljük fel egy kellemes élménnyel.
 • Mindig kérjük meg a másik kutya gazdáját, hogy soha ne vonuljanak el, hiszen ha kutyánk azt látja, hogy a másik kutya kifordul a helyzetből, akkor megerősítve érezheti magát ebben a rossz viselkedésben.

Mit tehetünk, amikor idegen kutyával találkozunk?

A legfontosabb: kérdezzük meg a másik kutya gazdájától, hogy odaengedhetjük-e kutyánkat az övéhez. Amennyiben azt kéri, hogy ne menjünk közel, tartsuk ezt tiszteletben, hiába viselkedik a mi kutyánk barátságosan. Nem tudhatjuk, hogy a másik kutya hogyan fog reagálni és miért kérte ezt a gazdája.

Mire való a sárga szalag?

A sárga jelzés (ez lehet sárga nyakörv, kendő, szalag) arra figyelmezteti a többi gazdit, hogy a viselője nagyobb teret igénylő kutya, melynek számos oka lehet (pl. betegség, nem megfelelő szocializáltság). Ha ilyet látsz, akkor biztosítsd számukra a szabad teret! Persze a szalag felkötése senkit nem mentesít a felelősség és a problémák kezeltetése alól. Ne féljetek szakembertől segítséget kérni! (itt olvashattok bővebben a szalagos kutyákról: http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/mi-ez-a-sarga-szalag-a-porazon/ )

Forrás: Akela Kutyaiskola / FB oldal

11130257_897090300313393_6620292978967067039_n

A KAKITÜNDÉR NEM LÉTEZIK, SZEDD ÖSSZE

Mindig, mindenhol, minden körülmények között szedjük össze a kutyánk után az ürüléket (a hasmenést papírzsebkendővel takarítsuk fel, öntsük fel vízzel). Figyeljünk oda hova pisil, jelöl főleg kan kutya esetén. Ne engedjük lépcsőházba, kapualjba, mások autójára, tulajdonára piszkítani kutyánkat.

Forrás: Kutyabarat.hu

plakat (1)

KÖZELEDÉS IDEGEN KUTYÁHOZ

Végre megjött a jó idő, egyre többet sétálhatunk kint a szabadban és szinte mindenhol találkozhatunk kutyákkal. Sokan szeretik – gyakran ismeretlenül is – megsimogatni négylábú kedvenceinket, akár van saját kutyája, akár csak nagy kutya rajongóról legyen szó, de nem mindegy hogy hogyan is közeledünk az idegen kutya felé. Sokan sajnos nem ismerik a helyes módot és ez könnyen balesetet is okozhat. Cikkünk abban ad tanácsokat, hogyan viselkedjünk idegen ebekkel, legyen szó gazdis, vagy kóbor kutyáról.

Gazdis kutyával való találkozás

 • Amennyiben gazdival együtt közeledik egy kutya, először mindig a kutya vezetőjét közelítsük meg (pl. köszönés, esetleg kézfogás). Erre azért van szükség, hogy a kutya láthassa, hogy gazdája megbízik benned (a gazdi reakciója láttán), így ő is megnyugszik és szívesebben fogadja majd a közeledést.
 • Kérdezzük meg a gazdit, hogy szabad-e simogatni a kutyáját. Ő tisztában van kedvence testi és szellemi állapotával, ezért előre tud szólni, ha esetleg valamiért nem alkalmas az ismerkedés (pl. kutyája sérült, beteg, nem szereti az idegeneket, fél az emberekről, stb.) Gyerekekkel is ugyanúgy figyeljünk ezekre, mert a kutyák nagy része szereti ugyan őket, de ha úgy érzi, hogy jogtalan a közeledés, sajnos könnyen baleset lehet belőle.
 • Az idegen eb felé mindig félig szemből, félig oldalról közeledjünk, hogy lásson minket és hagyjuk, hogy megszokja a jelenlétünket.
 • Amennyiben a kutya gazdája megengedi, hogy kedvencét megsimogassuk, először mindig nyújtsuk felé kezünket, nyitott tenyerünkkel felfelé, hogy a kutya megszagolhassa és láthassa, nincsen benne semmi – sem ehető, sem bármi egyéb tárgy.
 • Bánjunk finoman hangerőnkkel is, mert a hirtelen kiáltás a kutyából ijedtséget vagy agresszivitást válthat ki. Mozdulatainkra is figyeljünk, mert félénk, bizonytalan, kapkodó vagy hirtelen kéz, testjeleinkkel is ingerelhetjük a kutyát.
 • Soha ne hajoljunk a kutya fölé és ne próbáljuk meg átölelni, mert ez dominanciára utaló jel lehet a kutya felé, ami sokuk nem visel el.
 • A fejét vagy hátsó testrészét ne veregessük, ne paskolgassuk az idegen kutyának, ha a kutya is nyitott egy kis „dögönyözésre”, akkor elsőre inkább lapockáját, mellkasát lehet finoman gyömöszölni.
 • Ha úgy látjuk, hogy a kutya nem nyitott a közeledésedre, ne erőltessük. Néha jobb, ha inkább meg sem próbálunk barátkozni az állattal, csak nyugodtan és barátságosan elhaladunk mellette.
 • Soha ne etessünk kutyát a gazdája kifejezett engedélye nélkül. Sok kutya szenved valamilyen betegségben, ételallergiában, aminek sokat árthatunk pár ártatlannak tűnő falattal.
 • Kikötött, étkező, alvó kutyát – bármilyen kedvesnek is mondja a gazdája – soha ne akarjunk megsimogatni.

11164005_909781572377599_496281307630077612_n

KUTYAFUTTATÓ

Tudtad, hogy pár egyszerű szabály betartásával elkerülhetőek a futtatói balesetek? Sokan olyan helyen laknak, ahol nincsen más, biztonságos hely arra, hogy kedvencük szabadon futkározhasson, mint a kutyafuttató. Sajnos azonban sok kerületben jóval kevesebb futtató található, mint ahány kutyás a környéken él és használni szeretné, ezért aztán egyre gyakrabban hallani emiatt bekövetkező konfliktusokról, balesetekről.

Az alábbi pár alapvető szabály betartásával rengeteg probléma megelőzhető:

Ha vannak bent, soha ne menj be kérdezés nélkül! Nem tudhatod, hogy a bent lévő kutya milyen. Lehet, hogy mentett, szocializációs vagy esetleg egészségügyi problémái vannak, melyek miatt térre van szüksége. Ha a gazdája megkér, hogy ne menjetek be, amíg ők ott vannak, akkor tartsd ezt tiszteletben. Te is kerülhetsz ilyen helyzetbe!

Figyelj a kapun való belépésre! Amikor belépsz a futtatóra, akkor mindig te lépj be először, a kutyád csak utánad. Figyelj rá, hogy nehogy a nyitott kapun egy másik kutya ki tudjon melletted surranni. Ha úgy érzed, inkább kérd meg a többi gazdit, hogy addig hívják el, fogják meg kutyáikat, így elkerülhető a szökés és a te kutyádra sem rontanak rá egyből a többiek.

Amint belépsz, csatold le a pórázt! Sok kutya teljesen másképp viselkedik pórázon mint anélkül. Sokuk agresszívabb, ha érzi, hogy a póráz másik végén ott a biztonságot jelentő gazdi, ezért érdemes a belépés után azonnal lecsatolni a pórázt, hogy elkerüljük a problémákat.

Ne hagyd, hogy a kutyád zaklasson másokat! Ha a kutyád dominánsan, terhelően viselkedik, szólj rá! Ne várd meg, amíg a másik kutya megelégeli és esetleg agresszívan lép fel.

Ne hagyd, hogy a te kutyád piszkálják mások! Te vagy a vezetője, a te dolgod, hogy megvédd, így ha azt látod, hogy más kutya túl sok négylábú barátodnak, akkor illedelmesen kérd meg a másik kutya gazdáját, hogy szóljon rá, vagy ha kell, akkor tereld arrébb a kellemetlenkedőt.

Soha ne kapd fel! Labdát vagy más játékot csak akkor vegyél elő, ha a többi gazdi is megengedi! Sok kutya agresszívan védi a zsákmányt, legyen az labda, rágócsont vagy akár egy egyszerű fadarab. A legbékésebb kutya viselkedése is megváltozhat ha zsákmányszerzésről van szó. Ha labdázni szeretnétek, előtte kérdezd meg a többi bent lévő gazdit, hogy nem lesz-e probléma belőle. Ezt a hibát főleg kistestű kutyák gazdái szokták elkövetni, amikor ebüket veszélyben érzik. Azonban a kiskutya felemelésével gyakran nagyobb kárt okozhatunk, mint gondolnánk. Ha a másik kutya tényleg támadólag lépne fel, akkor ezt a mozdulatot a zsákmánya elragadásának nézheti, ami még erősebb támadásra ingerli, így veszélybe sodorjuk nem csak kiskutyánkat, de magunkat is.

Tartsd tiszteletben a többi gazdit! Ha a másik gazdi azt kéri, hogy ne simogasd / etesd / szólongasd a kutyáját, azt tartsd tiszteletben. Biztosan megvan rá az oka, hogy ezt kéri.

A Te kutyád, a Te felelősséged! Ne felejtsd el, hogy elsődleges célja annak, hogy lementetek a futtatóba az, hogy a kutyáddal foglalkozz, így még ha beszélgettek is a többi gazdival, akkor is folyamatosan figyeld kedvenced. Ha úgy érzed, hogy nem teljesen stabil a szocializációja, akkor inkább tegyél rá egy kényelmes szájkosarat, mint hogy sérülést okozzon a többieknek.

Vigyázz a futtatóra! Ahogyan az utcán, itt is szedd fel kutyád után a végterméket. Ne engedd, hogy kedvenced rongálja a futtató berendezéseit, növényeit, ne hagyd, hogy hatalmas gödröket ásson. Azt sem árt szem előtt tartani, hogy a futtató nem gyermekjátszótér. Nyugodtan vidd be magaddal a gyereked is, hiszen az a jó, ha már gyerekkorban megismerkedhet minél több állattal, de a te felelősséged, hogy figyelj rá! Közös cél, hogy a futtatók minősége megmaradjon.

És még valami: fertőző beteg és tüzelő kutyával érdemes a futtatót kerülni. Tartsd tiszteletben a többi kutyát és gazdit! Tiszteljük egymást, vigyázzuk kutyáinkra és akkor nem lesz baj!

Forrás: Akela Kutyaiskola / FB oldal

10420431_885571744798582_6188830803743739590_n