Microchip

Mi is a chip?

Egy olyan apró eszköz, amit az állatorvos kis beavatkozás során elhelyez az állat bőre alatt. A chip egyedi jelet tartalmaz, amelyet külön regisztráltatni kell – sose feledkezzünk meg a regisztráltatásról! -, és ettől kezdve mintegy a kutyánk “személyi igazolványa”.

A rizsszem nagyságú bőrbarát üvegkapszula egy pici antennát és egy chipet foglal magában, ami egy 15 számjegyből álló kódot tárol és a beültetés helyén megtapad. Ha netán eltűnne, elcsavarogna a kutya, ennek alapján kereshetjük, és mivel a megfelelő leolvasó-eszköz segítségével állatorvosok, menhelyek dolgozói, fajtamentők le tudják olvasni, így könnyen megkerülhet a kis elveszett. Csupán néhány ezer forintos kiadást jelent, cserébe viszont nyugodtak lehetünk, hogy kutyánk azonosítható, mindamellett biztosan olcsóbb a chipezés árát megfizetni, mint egy elveszett kutyát keresni vagy a sérült, balesetes kutyát kezeltetni… A mikrochip behelyezése minimális fájdalmat okoz a kutyának, nem több mint egy injekciós tű szúrása, és később sem rejt magában semmilyen veszélyt az állat számára.

Kötelező-e a mikrochip?

IGEN, 2013. 01.01. óta minden 4 hónapnál idősebb kutyának rendelkeznie kell chippel. A mikrochip behelyezésének költségét az Állatvédelmi Törvény 3500 Ft-ban maximalizálta (ez az összeg nem tartalmazza az állat előzetes vizsgálatának díját). A jogszabály előírja, hogy minden állatorvosnak ellenőriznie kell azt, hogy a hozzá bekerülő, korábban még nem látott kutyák rendelkeznek-e mikrochippel; amennyiben nem, ezt fel kell ajánlania az állat tulajdonosának. Ha ehhez az állat gazdája nem járul hozzá, úgy az állatorvosnak a rendelet szerint ezt minden esetben jelentenie kell a kerületi Főállatorvosi Hivatalban. A bejelentés függvényében a hivatal felszólítja az állattartót, hogy tegyen eleget kötelezettségének, amennyiben ez nem történik meg, úgy felelősségre vonható, megbírságolható.

A chip előnyei

  • Egyszeri költség és jóval olcsóbb, mint egy elkóborolt kutya keresése vagy egy sérült, balesetes kutya kezelése.
  • Beültetése fájdalommentes.
  • A kutya élete végig működik.
  • Kutyánk 100%-ban beazonosíthatóvá válik.
  • Ha kutyánk elveszne, a megtaláló azonnal ránk találhat.
  • Ha kutyánk bekerül egy menhelyre, akkor így biztosan nem adják ki új gazdának, amíg minket nem értesítettek.
  • Ha kutyánkat ellopnák, akkor a rendszerbe bevezethető a lopás ténye, így az az állatorvos, aki ezt észreveszi, azonnal értesítheti a megfelelő hatóságokat.
  • Útlevelet csak chipes kutyák kaphatnak.

Mi a PETVETDATA ?

Magyar Állatorvosi Kamara létrehozott egy online kisállat nyilvántartást, eredetileg az útleveles kutyák regisztrálására. Mivel az országban ez az egyetlen online adatbázis, sok állatorvos nem csak az útleveles, hanem a gazdák által chipeztetett kutyák adatait is ide regisztrálta. Az adatbázisba minden veszettségoltás beadására jogosult állatorvos be tud lépni, online tud adatokat rögzíteni és módosítani, és a teljes adatlapot is le tudja olvasni. Azzal, hogy csak az állatorvosok férnek hozzá, biztosított az adatvédelem, de biztosított az is, hogy szükség esetén rövid időn beül információt kérjenek le, hisz ezt az állatorvos bármely internet kapcsolattal rendelkező számítógépről lekérdezheti a rendelési időn kívűl is. Tehát ha bárki felkeresi a www.petvetdata.hu internetes honlapot és ott a keresőbe beüti a saját kutyája chipszámát vagy útlevélszámát, ellenőrizni tudja, hogy a kutya szerepel-e ebben a nyilvántartásban. Amennyiben nem találja, úgy kérheti állatorvosát, hogy végezze el a regisztrációt. A nyilvános adatok mindössze a kutya nevét, fajtáját és chipszámát tartalmazzák, ami elegendő arra, hogy tudjuk, hogy a keresett kutya szerepel a kisállat nyilvántartásban. A gazda adataihoz csak az állatorvos jogosult hozzáférni. Veszettség oltás beadására jogosult állatorvos minden településen, vagy annak közelében található. Így elegendő egy talált kutyát elvinni a legközelebbi állatorvoshoz, aki le tudja olvasni a kutya chipszámát és egyben meg tudja nézni a tulajdonos elérhetőségét is.

Nagyon fontos, hogy a tulajdonosok figyeljenek oda arra is, hogy élő telefonszám szerepeljen a nyilvántartásban, mert így az állatorvos egyetlen hívással haza tudja juttatni az elkóborolt ebet. A petvetdata az a nyilvántartás, aminek adatait könnyen és folyamatosan frissen lehet tartani. Minden kutyát évente egy alkalommal védőoltásban részesítenek, így legalább akkor lehetőség van rá, hogy az állatorvos az időközben bekövetkezett adatváltozásokat (tulajdonos változás, címváltozás, telefonszám változás) az ország bármely területén beírja.

Forrás: Cerberos Állatvédő Egyesület