Fajtaleírás

Származás

A West Highland White terrier származási helye Nagy-Britannia, Skócia. Az ősi terrier típusból 1570-ben kezték szelektálni. Kialakulásában szerepet játszó fajták:

  • Cairn tipusu Poltalloch terrier
  • fehér Skye terrier
  • fehér Skót munka terrier
  • Dandie-dinmond terrier

A fajta kitenyésztője Malcolm ezredes. Tenyészetében következetesen felbukkanó egyedeket egymással keresztezte. A West Highland White terrier temperamentumos, méretéhez képest nagyon erős, bátor kutya. Intelligens, hűséges, mindig tettre kész, imádja az emberi társaságot.

Standard

Általános megjelenése: Erős testfelépítés, mély mellkas, mélyen hátranyúló bordák, feszes hát, erős hátsó rész izmos lábakon, mely az erő és a mozgékonyság nagyfokú egységét mutatja.

Jellemzői:Kicsi, aktív, harcias, kemény, nem kevés önbizalommal, csintalan megjelenéssel.

Temperamentuma: Éber, vidám, bátor, magabiztos, de barátságos. Koponya: Enyhén boltozatos, az arcorri rész oldaláról nézve lágy körvonalú. A füliektől a szemekig enyhén elkeskenyedő. A távolság a fejcsúcstól a szemekig valamivel hosszabb, mint az arcorri rész.

Fej: Szőrrel sűrűn fedett, legfeljebb derékszögben áll a nyakhoz képest. Az álla ne nyúlhat előre. Arcorri rész: A szemektől az orrtükör felé fokozatosan elkeskenyedő. A határozott stoppot közvetlenül a szem felett elhelyezkedő, afelett ívelő vastag csontos vonulat alkotja. Arci rész: Nem lapos, nem meredeken zuhanó a szemek alatt, hanem jól felépített.

Állkapcsok: Erősek és párhuzamosak.

Orrtükör: Fekete és elég nagy, az orr többi részével egybeolvad. Ne álljon ki előre.

Szemek: Távol egymástól, közepes méretűek, nem kerekek, a lehető legsötétebbek. Némileg mélyen ülők; a tekintet éles és intelligens, a vastag szemöldök szúrós pillantást kölcsönöz. A világos szem súlyos hiba.

Fülek: Kicsik, határozottan állnak, hegyes csúcsban végződnek, egymáshoz sem túl közel, sem egymástól túl távol nincsenek. A szőr rajtuk rövid és puha (bársonyos), nyírni nem szabad. A fülek csúcsán nincs pamacs. A tompa végű, nagy, széles vagy túl szőrös fül súlyos hiba.

Száj: A szemfogak közötti távolság a csintalan arckifejezést biztosító lehető legnagyobb. A fogak a kutya méretéhez képest nagyok, szabályos ollós harapással, azaz a felső metszőfogak szorosan rásimulnak az alsókra, merőlegesen az állkapcsokra.

Nyak: A fej megfelelő tartását engedően elég hosszú, izmos és folyamatosan vastagodik a töve felé, ahol a meredek vállakkal egybefolyik. Mellső rész: A vállízület elöl helyezkedik el, a könyök feszesen test mellett, a mellső lábak párhuzamosan a törzshöz, szabadon mozognak. A mellső lábak rövidek és izmosak, egyenesek, és rövid, kemény szőrtől sűrűn fedettek.

Törzs: Kompakt. Egyenes hát, széles és erős ágyék. Mély mellkas, a bordák felső részükben íveltek, oldalról laposnak tűnnek. A hátsó bordák mélyen hátranyúlnak, az utolsó borda és a hátsó rész közti távolság a törzs szabad mozgását biztosító lehető legrövidebb.

Hátsó rész: Erős, izmos, tetején széles. A lábak rövidek, inasak és izmosak. A combok nagyon izmosak, nem állnak túl szélesen. A csánkok szögellése megfelelő, a test alatt helyezkednek el, mozgásban és álláskor is elég közel vannak egymáshoz. Az egyenes vagy gyenge csánk súlyos hiba.

Mancsok: A mellső mancsok nagyobbak a hátsóknál; kerekek, arányosak a test méretéhez, erősek, vastag talppárnával. A talpbőr és a körmök színe feketén előnyösebb. Farok: 5-6 hüvelyk hosszú, kemény szőr fedi, nem pelyhes, a lehető legegyenesebb, vidáman áll, nem görbe, se a hát fölé nem lóg. A hosszú farok nemkívánatos, csonkolása semmi szín alatt nem megengedett.

Ügetés/mozgás: Szabad, egyenes irányú és könnyed. A mellső lábak a vállakból szabadon nyúlnak előre. A hátsó végtagok lépése szabad, erős és rövid, a térd és a csánk megfelelően behajlik, a csánkok a test alól irányítják a mozgást. A kötött, természetellenes lépés és a tehénállás súlyos hibák.

Szőrzet: Kétrétegű. A külső szőr kemény, kb. 2 hüvelyk (5 cm ) hosszú, mentes mindennemű göndörödéstől. Az aljszőrzet, mely prémre emlékeztet, rövid, puha és tömött. A ritka szőrzet súlyos hiba. Színe fehér. Méret: A marmagasság kb. 11 hüvelyk (28 cm).

Hibák: A leírtaktól való bárminemű eltérés hiba, súlyosságát az eltérés mértéke szabja meg. Megjegyzés: A kanoknak a herezacskóban két, szemmel láthatóan egészséges herével kell rendelkezniük.