Bemutatkozás

Westie Rescue Hungary  2011. szeptemberében kezdte el működését. 2014-ben Magyar Westie Fajtamentő Egyesület néven saját egyesületet alapítottunk. Mentési munkáinkat adományokból finanszírozzuk és mindannyian civil foglalkozásunk mellett, szabadidőnkben végezzük. Önkénteseink között megtalálható rehabilitációs kutyakiképző, kutyakozmetikus, fizioterapeuta és kommunikációs szakember is.  Céljaink közé tartoznak, hogy lehetőségeinkhez mérten az ország egész területén segítsünk a rászoruló Westieken, egészségügyi ellátásban részesítsük, ivartalanítsuk és felelősségteljes gazdához adjuk őket természetesen oltva és chipezve. Szeretnénk a magyarországi Westie túlszaporulatot oly módon csökkenteni, hogy más szervezetekkel együtt szaporítókat számolunk fel, és minden egyes gondozásunkban kerülő kutyát ivartalanítunk. Oktató jellegű megmozdulásainkkal a magánszemélyek figyelmét is felhívjuk a felesleges almok lehozatalának következményeire, továbbá ezen rendezvényeken rendszeres tanácsadással, előadásokkal szeretnénk a felelősségteljes kutyatartást, hangsúlyosan a Westie tartást országunkban magasabb szintre emelni.

2017 elejéig több, mint 300 Westien segítettünk és Cairn Terrierek is kerültek gondozásunkba. Védenceink, mind hatalmas egyéniségek, akik mind egy-egy szuper, fajtához értő gazdira várnak, aki meg tudja adni az a gondoskodást, fegyelmet és figyelmet, amire nekik szükségük van. Van köztük nyugisabb és pörgős, fiatal és idősebb, fiú és lány; célunk nem az hogy minden kutyát gyorsan gazdihoz juttassunk, hanem hogy a lehető legmegfelelőbb kutya-gazdi párosok találjanak egymásra. Ellenezzük a felelőtlen szaporítást és úgy gondoljuk, hogy a tenyésztés a hozzáértő, profi tenyésztők dolga.

A Westieről általánosságban
A legfontosabb hogy az álcázás nagymesterei, simán elhitetik magukról, hogy hófehér kis angyalkák, miközben ők terrierek a javából, makacsok, önfejűek és bátrak, mint a vadászó őseik. A West Highland White Terriert ugyanis a 19. század közepén Skóciában kártevőirtásra, róka és borz vadászatára tenyésztették ki. Ha a róka a legravaszabb állat, akkor gondoljunk csak bele, hogy egy westie-nek milyen ravasznak kellett lennie, hogy el tudja kapni. Manapság, ezt a ravaszságát arra szokta használni, hogy az „ártatlan kis tündérke”- imidzsét fenntartsa. Ezért is fontos, hogy a gazdi következetes legyen, és ne hagyja, hogy a kutyája túljárjon az eszén. Egy határozott gazdi mellett igazán jó kis családi kutya lehet a westie, a gyerekekkel is jól kijön, jókat tud velük bohóckodni és a sportos életmódot sem veti meg. Szereti a nagy sétákat, de hogy igazán kifárasszunk egy „hegylakót”, ahhoz bizony az agytekervényeit is meg kell tornáztatni, erre tökéletes lehet, ha engedelmességi és ügyességi feladatokat adunk neki akár otthon, akár egy kutyaiskolában. Egy szó, mint száz a Westie temperamentumos, méretéhez képest nagyon erős, bátor kutya. Intelligens, hűséges, mindig tettre kész, imádja az emberi társaságot.

Westie-bajok
A túltenyésztésből, szaporitásból adódóan manapság a westiek sok egészségügyi problémával küzdenek. Ezek közül a legrosszabb és legkomplexebb az allergia. Ez lehet ételallergia, de bármilyen külső tényezőre is előjöhet. Sajnos ha nincsen időben felismerve és szakszerűen kezelve súlyos következményei lehetnek (gombás fertőzés, demodex atka, stb.). Ezen felül sok westienek tipikus szárazszem szembetegsége is van. A rendszeres fülgyulladás is soknak okoz kellemetlenséget, ennek következménye sok esetben a hallójárat teljes kiirtása. Nap, mint nap fordulnak hozzánk elkeseredett gazdik, akiknek a kutyája tipikus tüneteket mutatnak. Mindenkinek szívesen nyújtunk felvilágosítást (természetesen nem helyettesítve egy állatorvost) és megosztjuk velük eddigi tapasztalatainkat. Ily módon is szeretnénk elérni, hogy a fajta tulajdonosai a legjobbat tudják megadni kutyáiknak.

Honnan kerülnek gondozásunkba hegylakók?

Az ország egész területéről kapunk bejelentéseket, rengeteg állatvédő egyesülettel együtt dolgozunk és jó kapcsolatot alakitottunk ki.

 • Menhelyekről, gyepmesteri telepekről többségében – mivel minden hasonló jellegű intézmény állandóan telt házzal működik, igy a segitségünkre nagy szükségük van.
 • Utcáról talált kutyák, sokan chip nélkül, civil állatvédők segítségével
 • Szaporitók által kidobott, menhelyre leadott – többségében őket utcán fogják be, de egészségügyi állapotukból, viselkedésükből, elhanyagoltságuk alapján meg lehet állapitani, hogy ott töltötték addigi életüket.
 • Gazdától, akik különböző okok miatt mondanak le kutyájukról – anyagi, családi körülmények változása miatt, a kutya egészségügyi állapota miatt.
 • Szaporítók felszámolása más szervezetek által

Facebook oldalunkon természetesen megosztunk minden talált/elveszett Westiet, Cairn terriert és Skót terriert is. Sokan közülük ennek köszönhetően kerültek vissza otthonukba. Chip nélkül talált kutyát kizárólag chipezve adunk vissza a gazdájának.

Elhelyezés
A mentett kutyákat ideiglenes befogadóknál helyezzük el Budapesten és környékén, sajnos egyre sűrűbben családias jellegű panzióban is kénytelenek vagyunk. Ez utóbbi költsége magas, így csak végső megoldásként alkalmazzuk.Sajnos nehezíti munkánkat az ideiglenes befogadók hiánya Budapesten. Tapasztalataink alapján kijelenthetjük, hogy a kutyák sokkal könnyebben, gyorsabban rehabilitálódnak olyan családi környezetben, ahol saját kutyaként kezelik őket. Sokan félnek ilyen jellegű segítséget nyújtani, nem mernek ebbe belevágni és nem csak az anyagi vonzatai miatt. Természetesen az elválás minden esetben nehéz, de ne felejtsük el, hogy az éremnek mindig két oldala van. Amikor egy Hegylakó elhagyja ideiglenes fészkét, ezzel esélyt és lehetőséget adunk egy másik bajba jutott, segítségre szorulónak. Az ideiglenesség időtartama alatt a felmerülő költségeket és a tápellátást teljes mértékben a Westie Rescue Hungary vállalja.

Milyen problémákkal szembesülünk?

 • ideiglenes befogadók hiánya
 • anyagi támogatás nehézkese előteremtése – sajnos az adakózó kedv kizárólag súlyos problémákkal rendelkező kutyák esetében nagy, pedig minden egyes kutyát alapellátásban kell részesiteni és el kell helyezni.

Mi számit alapellátásnak?

 • Veszettség oltás, kombinált oltás, chipezés
 • Szívféreg-teszt elvégzése
 • Könnytermelés mérése
 • Bolhátlanitás, féreghajtás, kullancs/szúnyog elleni védelem
 • Hipoallergén, állatorvosi táp etetése, allergia esetén immunerősítők, bőr-szőrtáplálók
 • Ivartalanitás (indokolt esetben előtte teljes vérkép készítése)
 • Kozmetikázás

A fentieken minden mentettünk átesik, de többségük komolyabb betegséggel érkezik és kezelésük eltérő, hosszan tartó és még költségesebb lehet. Extrém eseteink, melyek rendszeresen előfordulnak:

 • Szemműtét
 • Patella ficam korrigálása
 • Szívférgesség kezelése
 • Allergia-teszt
 • Többszöri komplett vérvizsgálat (pl. pajzsmirigy probléma esetén)

Támogatói klub

Legfőbb bevételi forrásunk az immár több, mint 3 éve működő támogatói klub. A klubhoz azok csatlakozhatnak akik legalább havi 500 Ft-tal támogatják tevékenységünket. A Facebookon egy zárt csoportba vesszük fel a tagokat és igazán remek csapat alakult ki. Szervezünk közös sétákat, karácsonyi vacsorát és sokan önkéntesként segítenek is egyesületünknek. További információk:tamogatoiklub@wrh.hu

ADÓ 1% felajánlása

Egyesületünk immár jogosulttá vált a személyi jövedelem adók 1%-nak gyűjtésére. Neked 1%, a hegylakóknak egy esély a boldog jövőre. Kérünk rendelkezz a javunkra az adóbevallásodkor.

Adószámunk 18520266-1-42

Immediate Unity