VESZÉLYES KULLANCSOK

Tudtad, hogy mennyire veszélyesek a kullancsok?

A kullancsok pókszabású külső élősködők, melyeknek kártétele kettős: egyrészt vért szívnak, ám az igazi veszély az, hogy eközben különböző vírusokat, baktériumokat, egysejtűeket oltanak be az állatokba és az emberbe is. Ezek a kórokozók a kullancsok garatgyűrűjében, ill. bélrendszerében találhatók. Általánosságban elmondható, hogy egy kórokozó gazdaállatba juttatásához min. 24 óra vérszívás szükséges. A gazdaállatban eltöltött idő növekedésével egyenes arányban fokozódik a fertőződés valószínűsége, ugyanis a kullancs előbb-utóbb visszaöklendezi a felszívott vér egy részét, így garantáltan kedvencünkbe juttatja a bélrendszerében található összes veszélyes kórokozót. Sajnálatos módon a fertőzött kullancsok számának növekedése miatt egyre gyakoribbá válnak ezek a megbetegedések mind a kisállatok, mind az emberek körében. Kutyáink, macskáink kullancsosságára vonatkozóan hazánkban három kullancsfaj érdemel említést. Ezek közül kettő, a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) és a Dermacentor reticulatus, a leggyakoribb hazánkban, míg a harmadik faj a Rhipicephalus sanguineus a déli határainkkal szomszédos országokból vagy tengerentúli területekről kerülhet behurcolásra. A közönséges kullancs kifejlett alakjai akár szabad szemmel is láthatók, néhány milliméter nagyságúak, de vérrel teleszívott állapotban akár a babszem nagyságú méretet is elérhetik. Jellemzően vörösesbarna színezetűek és tojásdad alakúak.
A kullancsokat minél hamarabb el kell távolítani, ügyelve arra, hogy a kullancs testét ne nyomjuk össze. Erre a célra már többféle csipesz és kullancseltávolító kanál vásárolható. Célszerű a kullancsot a nyakánál, tehát a megduzzadt testi része alatt, közvetlenül a bőrfelület fölött megfogni és így eltávolítani. A kullancs benzinnel vagy szappanos vízzel történő mosása súlyos hiba, ekkor ugyanis az élősködő elkezd fuldokolni és a benne lévő kórokozókat beleöklendezi kedvencünkbe.

Megelőzés:

Fontos a kullancsok megtapadásának és a vérszívás lehetőségének a csökkentése. Ezt elsősorban nem szobafogsággal, hanem megelőző kullancsellenes kezeléssel valósíthatjuk meg. A betegségek megelőzésének legfontosabb tényezője a kullancsok elleni megelőző kezelés folyamatos alkalmazása. A kullancsok aktivitása az időjárás függvénye, de általánosságban elmondható, hogy az igazán hideg fagyos időszakokat leszámítva bármikor aktívak lehetnek. Ma már számos korszerű gyógyszer és kezelési módszer ismert. A legelterjedtebb a rácseppentő oldatok (spot on készítmények) havi rendszerességgel történő alkalmazása. Hatékony lehet a nyakörvvel vagy spray alkalmazásával való védekezés is. Állatpatikákban 1 hónapja kapható olyan tabletta, amely bolha és a leggyakoribb kullancsok ellen 3 hónapos hatással rendelkezik. Fontos tudni, hogy a spray kivételével a legtöbb készítmény csak 3 hónapos kortól alkalmazható. A készítmények használati utasítását, beleértve a hatékonyság idejét is, a legoptimálisabb hatás érdekében pontosan be kell tartani! Egyes, kutyára forgalomba hozott készítmények macskákon akár halálos mérgezést okozhatnak.
Az igazán hatékony készítményeket az állatorvosi rendelőkben, állatpatikákban lehet vásárolni, ahol a hatásspektrumra, hatás időtartamra és esetleges mellékhatásokra is valós felvilágosítással szolgálnak.

Betegségek:

Babesiosis:

Ha nem sikerül időben eltávolítani a fertőzött kullancsot, akkor a Babesia canis nevű egysejtű parazita a véráramba kerül, és mintegy 2-7 nap lappangási idő után alakulnak ki a betegség tünetei: láz, nagyfokú bágyadtság. Későbbiekben sötét, barnás vizelet, sárgaság, hányás, hasmenés, bőrvérzések, vérzések, vagy akár idegrendszeri tünetek is jelentkezhetnek. Mivel a betegség legtöbb esetben valóban nagyfokú bágyadtsággal jár – a kutya kifejezetten levert, étvágytalan, ezért sokszor már ilyenkor állatorvoshoz fordul a gazdi. A babesia nevű parazita ellen ugyanis létezik injekciós készítmény, mely egyszeri beadása elpusztítja a kórokozót, és az állat szövődménymentesen felépül néhány nap alatt. Minél később kapja meg ezt az injekciót a babesiával fertőzött állat, annál nagyobb a veszélye a betegséggel járó szövődmények kialakulásának, melyek közül több gyógyíthatatlan és halálos. A legsúlyosabb szövődmény lehet a vesék károsodása, immunológia megbetegedés vagy idegrendszeri, agyi károsodás. A szövődmények – amennyiben kezelhetők – sokszor csak hosszantartó kezeléssel gyógyíthatók. A betegség megállapításához leggyakrabban elegendő babesiák festett vérkenetből történő kimutatása.
A betegség ellen védőoltás jelenleg nincs forgalomban, csak a kullancsok elleni védekezéssel előzhető meg. A betegség gyógyítására használt injekciós készítmény kb. 4 hetes “passzív védettséget” nyújt a betegséggel szemben.

Lyme kór:

A betegség tünetei, ha egyáltalán kialakulnak, leggyakrabban a Borrelia burgdorferi baktériummal fertőzött kullancs vérszívása után 2-5 hónappal jelentkeznek. A legjellemzőbb tünet a visszatérő, sántasággal járó heveny vagy félheveny izületi gyulladás. Az izületi gyulladáshoz olykor láz, étvágytalanság és elesettség is társul. A sántaság időtartama alatt egy vagy akár több izület is duzzadt, meleg és tapintásra fájdalmas. Ilyenkor a testtájéki nyirokcsomó is megduzzadhat. Jellemző az izületi gyulladásra, hogy néhány napos antibiotikum kezelés hatására, vagy akár magától is elmúlik, majd visszatérhet és ilyenkor olykor másik izületet vagy izületeket érint.
A keringési és idegrendszeri tünetek kutyában ritkán, de előfordulhatnak.
A betegség kimutatása a klinikai tünetek, Borrelia burgdorferi ellen termelődött ellenanyagok jelenléte, és a gyógykezelés eredményessége együttesen alkalmas.
A betegség megelőzésére védőoltás áll rendelkezésre.

Dr. Csendes Péter
állatorvos

Dr. Volszki Mónika
állatorvos

Belvet Állatorvosi Rendelő

Forrás: Akela Kutyaiskola / FB oldal

10485307_751518554870569_8418708788979418701_n