Mit tegyünk ha elveszett a kutyánk?

Nagyon sok gazdi bármit megtenne azért, hogy kedvence nyomára bukkanjon, azonban sokan nem tudják hol, hogyan fogjanak neki a keresésnek. Ebben szeretnénk segíteni!

Az első és legfontosabb dolog a megelőzés! Alapvető fontosságú, hogy a kutya nyakában mindenképpen legyen egy nyakörv, amit nem tud egykönnyen elveszíteni. Ezzel egyszerre jelezhetjük azt, hogy kutyánk gazdás jószág, ráadásul az elmaradhatatlan, nyakörvre akasztható bilétát sem fogja elveszíteni. Ma már rengeteg féle bilétából választhatunk, az olcsóbb műanyagtól egészen a legdrágább gravírozott fémekig. A lényeg az, hogy az azonosítón az írás kibírja a legzordabb időjárás viszontagságait is, hogy a gazda telefonszáma, amelyen bármikor elérhető, jól olvasható maradjon.

 Mára szerencsére egyre elterjedtebb eszköz a kutya bőre alá ültethető mikrochip, mely a biléta mellett a kutya azonnali azonosítására szolgálhat. 2013.01.01. óta kötelező minden 4 hónaposnál idősebb kutya microchippel való ellátása. A chip beültetése a kutya számára szinte teljesen fájdalommentes művelet, bármelyik állatorvos pár másodperc alatt belövi a kutyába a rizsszem nagyságú adathordozót. A chipszám leolvasásával pedig az ország (sőt, a világ) bármely pontjáról azonosítható a kutya tulajdonosa adatai alapján. A chipszámot a gazda elárhetőségeivel együtt az állatorvos köteles a www.petvetdata.hu odalon található adatbázisban rögzíteni.

Ezek mellett feltétlen fontos, hogy készítsünk pár jó minőségű fényképet az állatról. Lényeges, hogy látszódjanak az állat egyedi azonosító jegyei, jellegzetes vonásai. Legyen képünk külön a kutya  fejéről, illetve készítsünk egészalakos képet is, amelyen jól látszanak az állat méretei, testalkata. Minimum évente frissítsük képeinket, hiszen az állatok – ugyanúgy ahogyan az emberek is – változnak. Sosem lehet tudni, egy jó fényképnek később még sok hasznát vehetjük.

Érdemes előre összegyűjteni a környező menhelyek, gyepmesteri telepek elérhetőségeit is, hogy minél hamarabb értesíteni tudjuk őket, ha megtörténik a baj. Budapesten az Illatos úton működő Fővárosi Ebrendészeti Telep felelős a kóbor állatok begyűjtéséért, de az elszökött állatokat gyakran a környéken lévő állatvédők veszik gondozásukba. Az összegyűjtött elérhetőségeken minél hamarabb tegyünk bejelentést, hogy tudjanak róla, a befogott kutyát valaki hazavárja.

Ha esetleg szemtanúi vagyunk, amikor a kutya megszökik, érdemes azonnal a nyomába eredni. Kérjük ismerőseink, szomszédjaink, barátaink segítségét. A kutyák általában ilyenkor valami nyugodt, csendes, számukra biztonságosnak vélt helyet igyekszenek keresni. Próbáljuk ezeket végigjárni. Amennyiben szerencsénk van és megtaláljuk, sosem rohanjunk azonnal oda hozzá, mert ilyenkor még a saját gazdájától is megijedhet. Lassan, óvatosan közelítsük meg, miközben végig halkan, nyugtatóan beszélünk hozzá. A keresés ideje alatt mindenképpen maradjon valaki otthon, vagy hagyjuk nyitva az otthonunk kapuját, mert sok kutya hamar hazaszalad, de ha nem tudnak bemenni, általában továbbrohannak, biztonságos helyet keresve.

Mit tehetünk még? Készítsünk plakátot az elveszett állatról. Nagyon fontos, hogy a leírás minél részletesebb legyen, de a következő adatok mindenképpen szerepeljenek rajta:

 • a kutya fajtája
 • kora
 • neme
 • Van-e benne microchip?
 • kinézete minél részletesebben, feltüntetve az egyedi ismertetőjegyeket (pl. bal tappancsán fekete folt, sebhely a jobb füle végén, stb.)
 • részletes jellemzés az állat jelleméről (pl. idegenekkel kicsit bizalmatlan, ugatós, szeret labdázni, stb.)
 • az eltűnésének pontos helye, ideje
 • a gazda neve, pontos elérhetősége
 • A plakáthoz mellékeljünk pár – lehetőleg színes – fényképet is.

Az elkészült plakátokat kiragaszthatjuk a környéken; célszerű a forgalmasabb helyekre koncentrálni (pl. posta, bolt, buszmegálló), és mindenképpen helyezzük ki a helyi állatorvosi rendelőkben illetve állateledel boltban is. Emellett az elkészült plakátot eljuttathatjuk a különféle állatvédő szervezeteknek, hiszen ők azok, akik a legtöbbet tudnak az elveszett-talál állatokról.

A plakátot mindenképpen érdemes az alábbi internetes portálokra feltenni:

 • Facebook
 • Instagram

Sosem szabad feladni a reményt, hiszen volt már olyan eset, hogy egy szilveszterkor világgá szaladt kutya 2 teljes év után került újra haza eredeti gazdájához!

TERMÉSZETESEN  SZÍVESEN SEGÍTÜNK A PLAKÁT FACEBOOK OLDALUNKON VALÓ KÖZLÉSÉBEN.

IDE VÁRJUK AZ INFORMÁCIÓKAT ELVESZETT WESTIE ESETÉN: info@wrh.hu