Hogyan legyen FITT a hegylakóm?

Tippek a kutya hatékony lefárasztásához, erősítéséhez.

Gyakran találkozni olyan gazdikkal, akik számára problémát jelent kutyájuk megfelelő lemozgatása. Talán nem is gondolnánk, hogy ez sokszor viselkedési problémák okozója vagy súlyosbítója is lehet. Minél több energiával rendelkezik egy kutya, annál hevesebben képes reagálni a külső ingerekre, és olykor hibás magatartásformával – túlzott agresszióval vagy félelemmel teszi mindezt. A mozgáshiány miatt az is előfordul, hogy kutyánk megszökve extra sétákat iktat be magának, vagy távollétünkben ízekre szedi a lakást vagy a kertet. Az alábbiakban leírunk néhány gyakorlatot, melyekkel hatékonyságot és változatosságot vihetünk kutyánk mozgatásába, nem mellesleg szép izomzatot fejleszthetünk neki. Talán a létező legjobb mozgásforma az úsztatás nyáron, ez kölyök vagy ízületi problémás  kutyáknak is ajánlott. Megfelelően szocializált kedvencünket lefáraszthatjuk úgy is, ha rendszeresen kutyás társaságba visszük, ugyanis egymással sokkal többet tudnak szaladgálni, birkózni, mintha csak simán kivinnénk a parkba sétálni. A következő feladatok egészséges, felnőtt kutyák számára ajánlottak – ha fokozatosan szoktatjuk hozzá őket a terheléshez, semmiféle egészségkárosodást nem okoznak.

Lassú séta

Vegyük a kutyát pórázra vagy utasítsuk, hogy láb mellett jöjjön. Sétáljuk vele minél lassabban, akár tyúklépésben. A kutya természetes és leginkább energiakímélő mozgása az ügetés, míg a lassú járás több izomcsoport munkájával jár, ezért fárasztóbb. Adott idő vagy távolság alatt, lassú lépésben haladva jobban elfárad az eb, mintha szabadon rohangálna. Kölyökkutyáknak is ajánlott. Tipp: 5-10 percen keresztül, futólépéssel váltogatva megfelelő bemelegítés a további erősítő gyakorlatokhoz.

Peca

Némi vadászösztönnel rendelkező, kötélhúzócskát szerető vagy labdamániás kutyáknak.

Szerezzünk be egy nem túl hosszú horgászbotot, kössünk a végére 1-1,5 m-es madzaggal egy állatszőr-darabot (pl. irhakabát darabja; ne díszbőr legyen, mert azokat mérgező vegyszerekkel készítik ki), labdát vagy a kedvenc játékát, és azt lengessük a kutyának, mintha egy macskával incselkednénk – ezzel késztessük megindulásra, ugrálásra, gyors irányváltásokra. Szoktatáshoz játszhatunk kötélhúzósat a madzagra kötött csalival (de még a bot nélkül). Kezdetben néhány percnél tovább ne tartson a gyakorlat, és többször engedjük, hogy a kutya elkaphassa a „zsákmányt”, ilyenkor alaposan dicsérjük meg, a bőrt vagy labdát hagyjuk egy kicsit nála. Mindig akkor fejezzük be, amikor az eb még lelkesen kergeti a csalit. Igen energiaigényes gyakorlat, miközben a gazditól minimális erőfeszítést kíván. Kölyökkutyáknak is ajánlott, arra azonban figyeljünk, hogy ne rángassuk erősen a kiskutya álkapcsát. Amennyiben nem tökéletesek kutyánk ízületei, kerüljük a magasra való felugáltatást, és csak a talaj mentén húzzuk előtte a csalit.

+ 1 tanács:  A csalit – különösen a szőrdarabot – ne engedjük le egészen a földig, mert a ráragadó föld-, homokszemcsék koptathatják a kutya fogait

peca

„Dog dancing” egy kicsit másképp

Álljunk szembe a kutyával, emeljük fel a két mellső mancsát a levegőbe, hogy csak a két hátsó lábára támaszkodjon, ezáltal nagyobb terhelést adva a comb-, far- és lábizmainak. Így sétáljunk lassan a kutyával, mindegy, hogy előre vagy hátra. Ha nyugodtan tűri, magas hangon dicsérjük folyamatosan. Ha rágcsálja a kezünket, szóljunk rá határozottan. Eleinte 1-2 métert tegyünk meg egyszerre, majd tegyük le a kutyát a földre, dicsérjük meg, akár jutalomfalatot is adhatunk neki, és ezt ismételjük többször. Idővel egyre hosszabb távokat tehetünk meg. Fontos, hogy csak akkor szüneteltessük, illetve fejezzük be a gyakorlatot, amikor a kutya éppen nyugodtan viselkedik. Ha akkor hagyjuk abba, amikor erőszakoskodik, akkor annál jobban fog azután is ellenkezni. Az emelés magasságát fokozatosan növeljük.

Levezetés

Engedjük kutyánkat szabadon szaladgálni vagy (egészséges ízületek esetén) ugrassunk vele akadályokat (pl. agility). Végül nyugodt körülmények között alaposan masszírozzuk át kutyánk vállait, mellkasát és combjait a szőrnövekedés irányában. Ezt sose felejtsük el, mert így elkerülhetjük az izmok kötötté válását, és a főleg a kezdetekben jelentkező izomláz mértékét is csökkenthetjük.

Írta: Dorogi Zita