A vakcinázás jelentősége

A kölyökállatoknak oltásokra van szükségük, mivel csak így alakíthatunk ki megfelelő védettséget a fertőző betegségekkel szemben. Fertőző betegségnek nevezzük azokat a bántalmakat, amelyeket alacsonyabbrendű kórokozók (vírusok, baktériumok) magasabbrendű szervezetekben okoznak. A fertőzött, beteg állat a kórokozót rendszerint valamely testváladékával (nyál, vizelet, bélsár) üríti és fertőzi a környezetében elő többi állatot.

Jelenleg Magyarországon csak a veszettség elleni oltással kapcsolatban van jogszabály és ezzel együtt egységes álláspont a témában. A fertőző betegségek elleni vakcinázás száma és gyakorisága rendelőnként, állatorvosonként eltérő lehet, hiszen minden szakember a saját tapasztalata alapján állíthatja össze az oltási sort.

Kutyák esetében a következő betegségek elleni oltásokat szükséges beadatni kedvencünknek: szopornyica, parvovírusos bélgyulladás, fertőző májgyulladás, leptospirozis, kennelköhögés, veszettség. Ezeken kívül pedig javasolt: coronavírusos bélgyulladás, Lyme-kór elleni oltás.

A szopornyica egy olyan vírus okozta betegség, amely elsősorban a légutak és egyéb nyálkahártyák hurutjában, valamint idegrendszeri és ritkábban bőrkiütéses tünetekben nyilvánul meg. A tünetek közé tartozik az orrfolyás, kötőhártya-gyulladás, torok- és mandula-gyulladás, hányás, hasmenés, görcsök, mozgászavar, végső esetben bénulás.

A parvovirusos bélgyulladást a kutya parvovírusa okozza. Főleg a fiatal kutyák lázas általános tünetekkel, erőteljes hányással, véres hasmenéssel, kölyökkutyában esetenként szívizomgyulladással járó betegsége, amely igen gyakran elhulláshoz vezet.

A fertőző májgyulladást a kutya-adenovírus idézi elő. A betegség többnyire csak fiatal, oltatlan állatokban jelentkezik. Láz, bágyadtság, felső légúti hurutos gyulladás, hányás jellemzi a kórképet. A betegek szájnyálkahártyáján vérzések jelennek meg, és később sárgaság is kialakul.

A leptospirosis egy baktériumok okozta betegség, amely az emberre is veszélyt jelent. Kutyában a fertőzés az esetek többségében tünetmentes marad. A klinikai tünetekkel járó, heveny forma többnyire az 1-2 évnél fiatalabb kutyákban fordul elő, lázas tüneteket, étvágytalanságot és sárgaságot okoz. Felnőtt állatokban a betegség idült formája jelenik meg, az állatok étvágytalanok, hánynak, esetleg hasmenésük van. Az ilyen tünetekben megbetegedő kutyák nagy része 1-2 héten belül elhullik.

A kennelköhögés elsősorban csoportosan tartott kutyák felső légúti bántalma, amelyet a kutyák parainfluenza-, adeno-, szopornyica, herpes-, reovírusai és számos baktérium okoz. Gyorsan terjedő lázas általános tünetek, levertség, bágyadtság, mélyről jövő, száraz, ugatásszerű köhögés, öklendezés, habos váladék hányása a jellemző. A folyamat a betegek egy részében tüdőgyulladásba torkollik.

A coronavírus okozta bélgyulladás főleg fiatal kutyák betegsége, de idősebb kutyák is megbetegedhetnek. Vízszerű hasmenés, étvágytalanság és hányás a főbb tünetek. A fertőzés bélsárral történik.

A Lyme –kór egy kullancsok által közvetített betegség. A tünetek a csípést követően 1-4 hét múlva jelennek meg és igen változatosak lehetnek. Kezdetben láz, étvágytalanság, bágyadtság, egyik-másik izület beduzzadása, fájdalmassága adhat gyanút. Néhány hét múlva a tünetek enyhülhetnek el is múlhatnak, azonban akár hónapok alatt ún. sokizületi gyulladás alakulhat ki, a kutya sántít, nem szívesen mozog.

Kölyökkorban a megfelelő oltási programmal a felsorolt betegségek ellen hatékony védettséget tudunk kialakítani kedvencünkben, de mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy felnőtt kutyáknál évente egyszer emlékeztető oltást is szükséges beadatni.

Végezetül pár fontos gondolat az oltás beadásának körülményeiről. Mindig csak egészséges, láztalan állatokat oltunk, hiszen ezek a vakcinák többnyire inaktivált, elölt élő kórokozót tartalmaznak, amelyek egy gyenge, esetleg beteg szervezetben megbetegedést lobbanthatnak fel. Az új helyre került kölyökállatokat célszerű csak pár nappal (3-5 nap) az új gazdihoz kerülés után oltatni, hiszen az elválasztás, környezetváltozás elég nagy stresszt okoz a szervezetben, aminek immungyengítő szerepe van.

Mindezen szempontok figyelembe vételével és a megfelelő oltásokkal biztosak lehetünk benne, hogy mindent megtettünk kedvencünk egészségének megóvása érdekében.

Dr. Laczkó  Tímea