Kozmetikázás

A West Highland White Terrier szőre hófehér- trimmelős szőrzet, és ahhoz, hogy valóban szép legyen, rendszeres ápolást igényel. A kutya szőrzetét kétnaponta ki kell kefélni, de havonta elég maximum egyszer megfürdetni, hiszen a fedőszőr rétege kemény, nem zsíros, és nem szívja magába a szagokat. Nagyon fontos a megfelelő termékválasztás, kimondottam minőségi, érzékeny bőrre ajánlott vagy hipoallergén sampont használjunk.

A jó tenyésztők felkészítik a leendő tulajdonosokat az otthoni szőrzetápolás módjára és fogásaira. Aki nem ilyen helyről vásárolt kiskutyát, az mielőbb keressen fel egy kutyakozmetikust, aki elmondja és a gyakorlatban is megmutatja a teendőket, hiszen a kozmetikai eljáráshoz fokozatosan, kölyökkortól kell hozzászoktatni a kiskutyát.

Fésülés

Hetente kétszer-háromszor fésüljük meg tükrös kefével. Szőrének puha alsó részét is keféljük át alaposan, erre azért van szükség, mert a bunda alsó része könnyen rasztásodik, csomósodik, és ha nem fésüljük ki rendszeresen, a csomók kibontása fájdalmas lehet. Ráadásul ilyenkor egyúttal a toklászoktól és egyéb szőrbe ragadt dolgoktól is megszabadítjuk a kutyust. Fésülés közben át lehet hintőporozni vagy szárazsamponozni, ha esetleg nagyon beszürkülne a szőrzet, de ezt semmiképpen ne tegyük sűrűn, mert kiszárítja a bőrt.

Nyírás

Bár a kiállítási kutyákat tilos nyírni, a nem megfelelő minőségű szőrnél a trimmelés nem lehetséges, így ilyenkor a nyírás a megoldás. Érdemes még kölyökkorban kutyakozmetikushoz fordulni, aki el tudja dönteni, mire van szükség. A westie bundáját 3-4 havonta nyírassuk. Manapság a kedvencként tartott westieknél a nyírás divatosabb, mivel kiállításra nem megy, olcsóbb, és kevesebb időt vesz igénybe.

Trimmelés

A westie szőre folyamatosan érik, azonban nem tud vedleni, ezért nagyon fontos, hogy az elhalt szőrszálakat tépjük ki, ezt nevezik trimmelésnek. Ha szakember végzi és a kutya szőrminősége ennek megfelelő, akkor nem jár fájdalommal, mivel elhalt szőrről van szó, de ne próbálkozzunk ezzel házilag, mert a helyes tépési technika és az elhalt szőrök felismerése komoly gyakorlatot igényel. Általában 2-3 havonta kell trimmeltetni vinni a kutyát a kutyakozmetikushoz. A trimmelt westie-nek nem hullik a szőre. A trimmelést csak akkor helyettesítheti a nyírás, ha a trimmelés nem megoldható. Ha egy trimmelős kutyát egyszer lenyíratunk, akkor az már többé nem lesz trimmelhető szőrminőségű, mivel a fedőszőrök elveszítik keménységüket.

A westiek füleit, bőrét mindig ellenőrizzük, mert hajlamosak a fülgyulladásra, bőrbetegségekre, allergiára. Ismerten allergiás kutyusok esetén egyénileg kell a megfelelő kezelést kialakítani számukra, ez esetben kérjünk segítséget állatorvosunktól.

Írta: Kruzslicz Anna, az ANNA KUTYAKOZMETIKA tulajdonosa és vezető kutyakozmetikusa.