Örökbefogadás menete

Bemutatkozás

Az első lépés, ha hegylakót szeretnél tőlünk örökbe fogadni, hogy szándékodat egy bemutatkozó emailben jelezd felénk, amely nagyon fontos, hiszen ezzel kelted bennünk az első benyomást. Jelentkezésed lehet általános jellegű is, de ha konkrét kutyusra jelentkezel akkor kérünk említsd meg kire esett a választásod.
Email címünk: gazdi@wrh.hu

A bemutatkozó levél mindenképpen tartalmazza a következőket

  • Alap adataid, mint neved, címed, elérhetőséged, foglalkozásod (telefonszámod mindenképpen add meg és hogy mikor kereshetünk)
  • Milyen körülmények között élsz: kertes házban, lakásban, albérletben
  • Ha van már saját kutyusod, mutasd be őt is: fajtája, neme, kora, ivaros-e, szociális-e más kutyákkal – mennyit és hogyan szoktál vele foglalkozni?
  • Ha nem volt még kutyusod, miért szeretnél, mennyi időd lenne vele foglalkozni?
  • Milyen nemű, korú kutyust szeretnél örökbe fogadni?
  • Vannak-e speciális kikötéseid? (allergiás, kezelendő kuytust tudsz-e vállalni, stb.)
  • Tudod-e vállalni egy mentett kutyus anyagi vonzatát? (rendszeres oltás, féreghajtás, kozmetika, speciális táp, esetleg más gyógyszerek, állandó állatorvosi ellenőrzések)

Kérjük vedd figyelembe, hogy egy-egy kutyára akár többen is jelentkezhetnek. A leírtak alapján legmegfelelőbbnek tűnő jelentkezővel vesszük fel először a kapcsolatot. A leírtak iránymutatóak, az egyesület a kutya érdekében ezektől eltérhet.

Első találkozás

Ezek után kerülhet sor a nagy jelentőséggel bíró első személyes találkozásra a kutyussal az ideiglenes befogadójánál. Kutyusaink főként Budapesten és Pest megyén belül vannak elhelyezve. Itt megfigyeljük az első reakciókat, hogyan figyel rád a kutya, összeillik-e a habitusotok és természetesen téged is ekkor ismerünk meg személyesen.

Amennyiben már van kutyusod, akkor őt is el kell hoznod az első találkozóra, amire egy semleges helyen kerül sor (hogy a két kutya egyike se érezze magáénak a területet). Itt is nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a két kutya hogyan viszonyul egymáshoz, hogyan viselkednek, játszanak-e, hogyan tudnának egy falkában élni a jövőben. Amennyiben viselkedés problémát észlelünk saját kutyusodnál, adunk neked tanácsokat hogyan változtass ezen, hogy minél hamarabb és könnyebben beilleszkedjen az új kutyus a falkádba.

Otthon látogatás, költözés

Az első (vagy szükség esetén több) sikeres találkozót követően ellátogatunk az otthonodba. Megnézzük hol és hogyan élsz, megfelelőek-e a körülmények a kutyusnak – ezt valószínűleg már az örökbe fogadásra váró kutyussal együtt tesszük meg – ennek menete esetenként eltérő lehet. Amennyiben minden elnyerte tetszésünket az új társad már ott is maradhat, vagy megbeszéljük mikor tudna költözni hozzád. Budapesttől távoli gazdijelölteknél ehhez nem ragaszkodunk, de az első látogatásra mindenképpen fel kell utazni Budapestre. Amennyiben erre nincs lehetőség, de a telefonos elbeszélgetés alapján kölcsönös a szimpátia szóba jöhet, hogy a kutyust leszállítjuk – de ez esetben a fuvarköltség megtérítése a gazdira hárul.

Felszerelés, élelmezés, nevelés

Ha meg rutintalan vagy kutyázás terén, akkor szívesen segítünk mindenben. Elmondjuk mik azok a felszerelések, amikre a hegylakódnak szüksége lesz, táplálkozási tanácsokat adunk “kutyára” szabottan. Együttműködő partnerünk a Ring-Mancs Kft., Westieben jártasak és szívesen segítenek a szükséges dolgok beszerzésében valamint mindent házhoz is szállítanak.
A Westie érzékeny fajta, igy a minőségi táplálás alapvető fontosságú számukra. Allergiás mentettjeink Trovet bárány-rizs vagy Exclusion szarvas-burgonya tápot esznek, akik csak allergiára hajlamosak Brit Care bárányos-rizses (medium adult) tápot kapnak, ennél alacsonyabb minőségű élelmezés nem ajánlott számukra.
Nevelési tanácsokkal is ellátunk majd, mindezt annak érdekében, hogy harmóniában tudjatok együtt élni. A WRH-n keresztül örökbe fogadott kutyusok pedig kedvezményesen járhatnak az AKELA kutyaiskolába Budapesten és vonzáskörzetében alapengedelmes tanfolyamra és szocializációs foglalkozásra melyről bővebb felvilágosítást emailben tudunk nyújtani: info@wrh.hu.

Kapcsolattartás

Minden örökbe adott kutyus gazdijával tartjuk a kapcsolatot, szívesen vesszük, ha rendszeresen küld képeket és beszámolókat a kutyusról. Amennyiben lehetőségünk nyílik rá, személyesen is meglátogatjuk az új családtagot időről időre. Amennyiben a tartási vagy ellátási körülményeket nem tartjuk megfelelőnek a szerződés értelmében a kutyust visszavehetjük a gondozásunkba. A gazdi felelősségei az ajándékozási szerződésben is bele vannak foglalva.

Feltételek

Kutyáinkat kizárólag leinformált helyre, rehabilitálva, oltva (veszettség), chipezve és ivartalanítás után adjuk örökbe. 2014-től pedig már szívféreg tesztet is készitünk mindenkinek. A kutya korát az állatorvos becslés alapján állapitja meg, évre pontosan nem minden esetben tudjuk meghatározni.Csak benti, esetleg kinti-benti tartással adunk örökbe hegylakót, csak kertbe tartással nem. Egyesületünk nonprofit, adományokból tartjuk fent magunkat, kutyáink napi ellátása és kezelésük a fajtából adódóan nagyon költséges, így a leendő gazda adománybeli hozzájárulását kérjük. A chip átírásának felelőssége, a kombinált oltás beadása (alapimmunizáció hiányában annak ismétlése) valamint az ivartalanítás költségének egy része a gazdit terhelik. Ezen felül ha a kutyus külföldre költözik az útlevél kiállítását és az útiköltségeket az örökbe fogadónak kell állnia előzetes egyeztetés alapján. A nem teljesen egészséges hegylakók esetében az ellátó állatorvosaink által kialakított kezelés és élelmezés betartása KÖTELEZŐ számukra. Minden hegylakó esetében az éves oltások (veszettség és kombinált) időben való pótlása és a megfelelő védelem a paraziták, kullancsok, szúnyogok ellen szintén kötelezettség. A chip saját névre átírása a gazdi felelőssége, a szerződés aláírásától számított 7 napon belül köteles ezt megtenni. Az ajándékozási szerződésben leírt feltételek betartandóak, ellenkező esetben az egyesület a kutyát visszaveheti.