Tündi 2 - gazdekereső

Tündi 2 – gazdekereső

Tündit 2 társával utcán fogta be egy állatmenhely. Bár egyértelműen nem westie, képtelenek voltunk nemet mondani rá. Több látható problémával, ült remegve a kis ruhájában, így természetesen Ő is bekerült társaival az autóba és hazahoztuk. Palotapincsinek saccolták, de mi inkább mást látunk benne😊 Tündi 5 évesre becsült, 4,5 kg-os apróság. Teste nagy részét elég ritka, zsemle színű szőr fedi és bőre sem tökéletes. Az Ő szívféreg tesztje is ➕ lett, laboreredményeire várunk és szívultrahangra is előjegyeztetjük. Hasi ultrahangja jóval hosszabbra nyúlt, mert Timi doktornéni felfedezett valamit a méhe mellett, de a jelentős béltartalom megnehezítette a pontosabb vizsgálatot. Ezt a közeljövőben még egyszer el kell majd végezni. Ráadásként mindkét szemén látszik, hogy valami nem stimmel, így szemészetre is azonnal be kell jelentenünk. Szóval bőven van miért izgulnunk…🥺 Természetesen nem szobatiszta és minden idegen számára, de az első éjszakát már meleg otthonban tölthette, plédbe bekuckózva. Vállaltuk, hogy ennek az apróságnak mindenben gondját viseljük!

2023.11.26.

Tündi kivizsgálását illetőleg nagyon izgultunk és sajnos nem is kaptunk jó híreket☹️ A szívultrahangon kifejlett férgek is igazolódtak, Timi doktornéni ez alapján fogja meghatározni a kezelését. Szemészettel folytattuk, könnytermelése mennyiségileg rendben van, de a minősége nem megfelelő és mindkét szemén elülső lencsetoki hályog is van. Célzott szemkezelésbe kezdünk, majd 2 hét múlva pupillatágítás után alaposabb vizsgálat fog következni. Nem tudjuk mennyire lát valójában, viszont a tájékozódásán és a mozgásán nem látható bizonytalanság. Azt már tudjuk, hogy Tündinél sem egészségügyileg, sem lelkileg nem lesz könnyű dolgunk. Nem tudni hogyan élt eddig, teljes mértékben bizalmatlan. Ha közelítünk felé hol menekül, hol földhöz lapul és gyakran maga alá pisil. Látszanak ugyan érdeklődés jelei, gyakran beindul a pici farkincája, de egyelőre inkább visszafut a kenneljébe és onnan szemlélődik. Ölbe véve még képtelen ellazulni, remeg mint a nyárfalevél, ezért inkább hagyjuk csak úgy szemlélődni a maga tempójában.

2023.12.21.

Sajnos Tündiről ismét nincsenek jó híreink. A megismételt hasi UH vizsgálaton Timi doktornéni egy kisebb tojásnyi, daganat gyanús képletet talált. Úgy döntöttünk, nem halogathatjuk tovább az ivartalanítását, mielőbb ki kell deríteni mi is van pontosan a pocakjában, ráadásul egy pici lágyéksérvet is észrevettünk. Már éppen leegyeztettük január elejére a műtéti időpontot, mire Tündi tüzelni kezdett. Ezzel a tervünk meghiúsulni látszik, hiszen a műtéthez meg kell várni, hogy szervezete majd újra nyugalmi időszakba kerüljön. Azonban ez koránt sem ennyire egyszerű, mivel UH-al kontrollálni kell a daganatot és ha változna, sürgős beavatkozásra lesz szükség. És a hab a tortán, hogy egyik szemén szaruhártya sérülés történt. Elképzelni sem tudjuk hogyan, hiszen a félős apróság csak a kanapé és a kennelje közti utat járja be. Szemész doktornéni kontaktlencsét helyezett fel, újabb speciális szemcseppekkel bővült az eddigi készlete és tölcsért is viselnie kell. Hátul bugyi, elöl tölcsér… egyik sem segít az amúgy is törékeny bizalmát megszilárdítani😔 Így indulunk Tündivel az ünnepeknek. Drukkoljatok, hogy ne történjen már semmi váratlan és Tündi nyugalomban töltse ezt az időszakot.

2024.01.29.

Van nekünk egy több tekintetben sem szokványos kutyánk. Egyrészt nem westie, másrészt Vele nem a nullàról, hanem nagyon-nagyon mélyen mínuszból indultunk. Nem egy bújós kutya…még, de mindennapos küzdelem folyik, hogy elfogadja az emberi érintést és biztonságban érezze magát. Fejlődik, de elképesztően lassan. Orvosi tekintetben is folyamatos teendők elé állít minket. Év végén a tüzelése húzta keresztbe az ivartalanítási szándékunkat. Viszont van egy jókora daganat a hasában, amit minden héten ellenőrizni kellett UH vizsgálattal, hogy a hormonális változások hatására, nem kezdett-e aggasztó növekedésbe. Szerencsére nem így történt, ezért kivárhatjuk, amíg szervezete nyugalmi állapotba kerül. Másik váratlan dolog a decemberi szaruhártyasérülés volt. Kétszer került kontaktlencse felhelyezésre és szérumos szemcseppel kellett folyamatosan csepegtetni az elmúlt hónapban. A mostani szemvizsgálaton viszont igazán jó híreket kaptunk. A sérülés begyógyult és mindkét szeme állapota biztatóan javult. Mivel Tündi is szívférges, közben ez irányban is folyik a kezelése. A jó táp és a táplálékkiegészítők hatására puha bundát növesztett. A mellékelt képre nézve egy roppant cuki kis mukit láthattok, akinél a legnagyobb feladat, hogy a lelkét kellene meggyógyítani és egyszer majd igazi családba költöztetni. Itt tartunk.

2024.02.16.

Tündinél elérkeztünk ahhoz a pillanathoz, amit már nagyon vártunk, de ugyanakkor izgultunk is miatta. Ivartalanítása közel sem minősült rutinműtétnek, hiszen az UH alapján egy jókora daganat is ábrázolódott a 4,5 kg-os apróság testében, amiről előre nem tudtunk pontosabbat. Ráadásul Tündi szívféreg kezelés alatt áll és szemeire is nagyon kell figyelni az altatás közben. Éppen ezért a műtétet Csilla doktornéni végezte az Állatorvostudományi Egyetemen. A daganat a méhéből kiinduló volt, de rátapadt a húgyvezetékre, húgyhólyagra és a vastagbélre, így nem volt egyszerű az eltávolítása, ráadásul erős vérzés is nehezítette a feladatot. Hálásan köszönjük Dr. Simon Csillának a munkáját🤗! A kicsilány remekül viselte ezt a komoly műtétet, 1 éjszakát még eltöltött a kórházban, majd hazaindultunk Vele. A tölcsér viselésével biztosan nem lesz gond, mert Tündi a közelmúltban már jó néhány hétig zokszó nélkül tűrte. Napközben nagyokat szunyál és már rosszalkodna is a kertben, ha hagynánk. Lágyéksérvét illetően még bizonytalan a továbblépés, de a doktornéni szerint arra is van esély, hogy magától rendeződik.

2024.02.24.

Reggel szörnyű dologra ébredtünk. Éppen egy hete, hogy Tündi ivartalanítása megtörtént és eltávolították a daganatát. A reggeli simogatáskor a műtéti ruha alatt, a hasán egy jó ökölnyi duzzanatot fedeztünk fel.😰 Azonnal értesítettük Csilla doktornénit, aki várt minket az egyetemen. Vizsgálat, ultrahang és sajnos igen rossz hírt kaptunk, Tündi gyenge hasfala szétrepedt és hatalmas sérve keletkezett😭 Mivel még gyógyulnia kell az előző varratnak, az újabb műtéttel várnunk kell. Dr. Simon Csilla több lehetőséget is felvázolt, de pontosan csak a felnyitás után tud majd dönteni. Azt azonban jelezte, hogy nem lesz egyszerű dolga. Maximálisan bízunk Csillában, addig pedig izgulunk, hogy ne legyen nagyobb baj. Tündi kapott egy feszes ruhát, fokozottan vigyázni kell most rá és figyelni minden tünetet. Ez az apróság igencsak megszenved a boldog élet küszöbén, kérjük neki a rengeteg drukkot !

2024.03.14.

Tündivel megérkeztünk az Állatorvostudományi Egyetemre. Csilla doktornéni ma fogja megoperálni a hatalmas sérvét. Mi már nagyon izgulunk, Tündi pedig igen csak megszeppenve, de csendben és türelemmel várakozott. Szorítsatok érte, hogy minden rendben legyen és pár nap múlva hazavihessük 🤞

2024.03.24.

Köszönjük mindenkinek, aki velünk aggódott Tündiért 🤗 ! Csilla doktornéninek nem volt egyszerű dolga ezzel a csepp kutyával. A hatalmas hasi duzzanatot az okozta, hogy egy kb 3 cm-es hasfali sérvkapun a belső szervek utat találtak maguknak. Emellett minkét oldali lágyéksérvét is sikerült most megvarrni. Megerősítésként pedig, donor kutyától kapott egy speciális plazma membránt a hasára. Tündi 4 napot még kórházi felügyelet alatt töltött, majd hazaengedték, aminek Ő is és mi is nagyon örültünk. Kedve, étvágya, közérzete remek, de most jó néhány hétig figyelni kell arra, hogy ne ugráljon. Szerencsére mind a tölcsért, mind a kennelt zokszó nélkül viseli. A kertben csak szigorú felügyelettel tartózkodhat, ahol békésen napozik, miközben fújja a szél hosszúra nőtt bundáját😍 Tündi orvosi költségei már most jelentősen felülmúlják az átlagot, a következő lépés pedig valószínűleg egy komoly fogászati beavatkozás lesz.

2024.04.23.

Nekem is van egy álmom. Szerencsés vagyok, mert bár kicsit sem hasonlítok egy westie-re, a WRH csapat mégsem tudott sorsomra hagyni, magához vett, családba kerültem. Nekem ilyen még sosem volt. A Tündi nevet kaptam. Szerencsés vagyok, mert bár a múltam számos nyomot hagyott testemen és a lelkemen, folyamatosan gyógyulok és azt mondják, készen állok, hogy ezt az utat egy gazdi oldalán folytassam. 6 évesnek mondanak, de a nagyvilágból alig ismerek még valamit. Megpróbálok jó kislány lenni, mert így is elég fejtörést okoztam már. Műtétek sorozata, megannyi szemészeti vizsgálat, szívféreg kezelés, sok fogamat is ki kellett húzni. Jelenleg gyógyszert szedek az epémre, a szememet pedig naponta többször kell csepegtetni. Picike vagyok, nem eszem sokat és nem vagyok allergiás sem. Zsemleszínű, hosszú, selymes bundát növesztettem, amit mindig összeborzolnak, azt mondják vicces. Nagyrészt csendes vagyok, de izgalmamban pisze orrom feltartva, egérke hangon nyomom a vuvuvuvuvu-t. Kertes házba szeretnék költözni, mert utcán a séták még nagyon nem mennek, a kertben viszont gyorsan elvégzem a dolgom és napozni imádok. Nem ragaszkodom kutyatesóhoz, de egy olyan gazdihoz mindenképpen, aki nagyon figyel rám, kezeli a szememet, akkor sem hagy majd magamra, ha már rosszul fogok látni. Szeretek a westie-seknél lakni, már nem pisilem össze magam ha felemelnek, apával alszom, de átadnám a helyemet a következő mentett kutyusnak, akinek nagyobb szüksége van rá. Ha türelmes leszel velem, szeretni fogsz és gondomat viseled, cserébe neked adom a szívemet. Csupán ennyit szeretnék… ❤️Te+Én❤️